website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Standplaats Turkije: debat over het werken van buitenlandse correspondenten

Dolf Rogmans — Geplaatst op woensdag 6 februari 2019, 15:15

Agenda vrijdag 1 maart 2019, 19:30 - vrijdag 1 maart 2019, 22:00 , De Balie, Amsterdam

Hoe houden buitenlandse correspondenten zich staande in het repressieve klimaat in Turkije? Zijn er thema’s die ze vermijden of kunnen ze zich juist meer vrijheden veroorloven dan journalisten uit Turkije? In de afgelopen jaren is het snel achteruit gegaan met de persvrijheid in Turkije. Wat betekent dit voor de werkzaamheden en de bewegingsvrijheid van correspondenten in Turkije? Over deze en andere vragen gaan correspondenten met elkaar in discussie tijdens het debat ‘Standplaats Turkije’, dat stichting Röportaj en de Nederlandse Vereniging van Journalisten op vrijdag 1 maart in De Balie organiseren.

De volgende gasten gaan met elkaar in debat:
• Lucas Waagmeester, correspondent voor de NOS en Nieuwsuur. In 2014 verruilde hij zijn standplaats in New Delhi voor een correspondentschap in Turkije.
• Ayla Albayrak, tussen 2010 en 2017 Turkije-correspondent voor de Wall Street Journal. In oktober 2017 werd de Fins-Turkse journalist veroordeeld tot twee jaar en één maand gevangenisstraf vanwege een artikel dat ze in 2015 schreef over het escalerende conflict tussen Turkse veiligheidstroepen en Koerdische militanten in het zuidoosten van Turkije. Ze was op dat moment al uitgeweken naar Berlijn. Eind vorig jaar werd ze vrijgesproken.
• Christine Schlötzer, correspondent in Turkije voor de Süddeutsche Zeitung. Ze werkte tijdens verschillende periodes voor de Zuid-Duitse krant in Turkije, waarvoor ze ook Griekenland en Cyprus verslaat. Na de dood van haar man Egon Scotland zette ze in 1993 de ngo Journalisten helpen Journalisten op. Deze organisatie zet zich onder meer in voor journalisten uit Turkije.

De bijeenkomst wordt ingeleid door Sozan Toksöz, masterstudent Journalistiek in Media aan de Universiteit van Amsterdam, die resultaten presenteert van een onderzoek naar de positie van Nederlandse correspondenten in Turkije. Afsluitend spreekt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ. Het debat staat onder leiding van journalist Tan Tunalı, voormalig Turkije-correspondent en vice-voorzitter van Röportaj.

Voertaal: gedeeltelijk Engels
Entree: gratis

Aanmelding is mogelijk door een e-mail te sturen naar: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.