Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 4 december 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Villamedia gidst je door de week: fotokroniek met Sakir Khader, pakjesavond en een journalistiek café

© ANP / Anneke Janssen

Wat is er deze week allemaal te doen? Villamedia verzamelt de leukste en interessantste kijk- en luistertips en gidst je door verschillende activiteiten en evenementen heen. Ter lering ende vermaak. Deze week aandacht voor Sinterklaas, de Kees Fens-lezing, expositie THE KIND EFFECT, het videodagboek van Karina Beumer, een journalistiek café in Rotterdam en de podcast de Cartooncrisis. Laatste wijziging: 8 december 2023, 10:59

Podcast: de Cartooncrisis
Vandaag wordt de podcast ‘De Cartooncrisis’ van Stine Jensen (foto) gelanceerd bij HUMAN. Op 16 oktober 2020 werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty op klaarlichte dag vermoord. Hij werd op straat onthoofd nadat hij in zijn klaslokaal een cartoon met de profeet Mohammed toonde in een les over de vrijheid van meningsuiting. Ter nagedachtenis aan Paty, en waar hij voor stond, maakt Stine Jensen voor HUMAN de vierdelige podcastserie De Cartooncrisis over de gevolgen van de moord op Paty. Zodat we hem niet vergeten en we in gesprek blijven over de vrijheid van meningsuiting.

In deze vierdelige podcast gaat Jensen op zoek naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Want tonen of niet, bespreken of niet, dat is iets waar zij ook mee worstelt als docent. Zou ze moediger moeten zijn? Of is het goed om rekening te houden met de gevoeligheden van bepaalde groepen die zich beledigd kunnen voelen? Via Jensens persoonlijke zoektocht komen in deze podcast heikele en actuele thema’s aan bod: de spanning tussen moed en angst, vrijheid van meningsuiting en rekening houden met elkaar, humor en religie.

De Cartooncrisisis te beluisteren via de gratis NPO Luister-app en de website en app van NPO Radio 1.

Fotokroniek met Sakir Khader
Bij Pakhuis de Zwijger hebben ze maandagavond om 20.00 uur een evenement met de Palestijnse documentairefotograaf en filmregisseur Sakir Khader. Zijn belangrijkste focus ligt op de relatie tussen leven en dood in conflictgebieden, vooral in het Midden-Oosten. De in Nederland gevestigde fotograaf heeft diverse prijzen gewonnen met zijn werk. Het is meer dan alleen visuele verhalen vertellen; het is een poging om het onzichtbare zichtbaar te maken, om de stemmen te laten horen van degenen die geen stem hebben. De camera als wapen tegen onrecht.

Reserveren kan hier.

Kijken: Karina Beumer
In 2Doc vertellen filmmakers van over de hele wereld in korte documentaires hoe een actuele ontwikkeling haar of hem persoonlijk raakt. Een documentaire als een videobrief, van de maker aan de kijker. Vandaag het videodagboek van Karina Beumer, gebaseerd op de notities van haar vader.

Sinds vijf jaar leeft hij met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), waardoor hij verdwaalt en vergeet. Op het moment dat ze erachter komt dat haar vader ook haar steeds opnieuw vergeet, besluit ze zichzelf terug in zijn verhaal te brengen door zijn dagboeken te verfilmen. Wat volgt is een filmische reis door het labyrint van het geheugen en de hersenen, vol creativiteit, humor en ontroering. Kunnen we zonder geheugen nog steeds een identiteit hebben en onszelf zijn?

Te zien om 23.16 uur op NPO 2 en NPO Start.

Sinterklaas
We kunnen deze week ook niet heen om Sinterklaas: Pakjesavond is eindelijk daar! Dinsdag 5 december om 18.00 uur is het nog een keer genieten van het Sinterklaasjournaal op NPO 3 en ‘s avonds om 20.33 uur brengt de goedheiligman nog een bezoek aan Paul de Leeuw op NPO 1.

Kees Fens-lezing 2023
Kees Fens (1929-2008) gold en geldt voor velen als de belangrijkste Nederlandse criticus en essayist van de tweede helft van de vorige eeuw. Om de inzet en de belangrijkste thema’s uit zijn literair-kritische en cultuurhistorische werk levend te houden organiseert de Kees Fens Stichting samen met de Volkskrant jaarlijks een Kees Fens-lezing.

Deze keer wordt de lezing gehouden door historicus Jan Bank. In zijn lezing zal Bank spreken over ‘politieke kathedralen’. Hiermee wordt een historische ontwikkeling van 16 eeuwen aangeduid, waarin monumentale kerkgebouwen een politieke betekenis krijgen toebedeeld: verbond tussen kerk en staat, ‘uitverkiezing’ als kroningskerk of gewoon als het zijn religieuze functie verliest.

De lezing is woensdag in De Rode Hoed in Amsterdam om 15.30 uur. Reserveren kan hier.

Journalistiek café in Rotterdam
Harriët Duurvoort en Hülya Cigdem organiseren eens per 2 maanden een journalistiek café in de Carnisser Keuken in Rotterdam. Elke editie his er een thema, of een journalist die iets vertelt over zijn of haar werk. Daarnaast is het een leuk moment om elkaar te treffen. De eerstvolgende editie is 6 december om 18.30 (inloop vanaf 18 uur) en vertelt Tara Lewis over haar werk bij RTV Rijnmond.

Laat even van tevoren weten of je komt en of je mee eet (hulya@lunapublicaties.nl). Er is plek voor maximaal 18 personen.

MediaWatch Podcast
Op donderdag 7 december is er weer een aflevering van de MediaWatch podcast (voorheen MediaMatters radioshow) op New Business Radio. Bert Kok gaat met gevestigde namen en nieuwkomers in gesprek over innovatie in de mediasector en ontwikkelingen op het Media Park in Hilversum.

MediaWatch is iedere eerste donderdag van de maand tussen 16:00 en 17:00 uur live te beluisteren op New Business Radio. De uitzending is daarna beschikbaar als podcast op diverse podcastplatforms.

Positieve verhalen in beeld met expositie THE KIND EFFECT
Hoewel recent nog de stekker uit het tv-programma ‘GoedNieuws Vandaag’ op SBS 6 werd getrokken, zijn er anderen die denken dat het brengen van positief nieuws de verbinding in de samenleving weer terug kan brengen. Zie hier THE KIND EFFECT.

Een inspirerende beweging van jonge talentvolle beeldmakers – afkomstig uit heel Nederland – neemt je op creatieve wijze mee in hun positieve kijk op de wereld. Met fotografie, video en beeldende kunst deelt dit initiatief hun perspectief op de samenleving. Belangrijke onderwerpen als vrijheid, geloof, vriendschap, zelfbeeld, body positivity en natuur komen op artistieke wijze aan bod en zetten je aan het denken.

De expositie is vanaf zaterdag 9 december tot en met 30 januari 2024 te zien bij Beeld en Geluid in Den Haag. Tickets zijn hier te koop.

Bekijk meer van

Villamedia gidst

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.