word studentlid

— zondag 16 november 2014, 14:00 | 1 reactie, praat mee

Gids: meer aftrekposten voor zzp’ers

Gids: meer aftrekposten voor zzp’ers

Slimme freelancers doen er goed aan optimaal gebruik te maken van de voordelen die er voor hen in de wet zijn vastgelegd. Vorige week brachten we al een aantal van die aftrekposten in kaart. Deze week deel 2: over de fiscale oudedagsreserve, afschrijfposten en het wel of niet aftrekken van kantoorruimte aan huis. Laatste wijziging: 17 november 2014, 17:22

Geld opzij voor later
De voordelen van een oudedagsvoorziening zijn natuurlijk legio. Toch bouwen de meeste zzp’ers op dit moment geen pensioen op. En dat terwijl geld dat in een oudedagsvoorziening gestopt wordt óók fiscaal aftrekbaar is. Dat geldt ook voor de fiscale oudedagsreserve (FOR). Dat is een deel van de winst die fictief opzij wordt gezet. Met de fiscale oudedagsreserve bouw je als het ware pensioen op binnen je bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld door geld opzij te zetten op een spaarrekening, maar ook een ander deel van het ondernemingsvermogen kan als FOR dienen. Over het bedrag (in 2014 is dat 10,9 procent van de winst met een maximum van 9.542 euro) hoeft voorlopig geen belasting betaald te worden. Dat wil overigens niet zeggen dat je er helemaal geen belasting over betaalt. Wanneer de FOR weer vrijkomt (bij pensionering of bijvoorbeeld wanneer je stopt met je onderneming) wordt deze opgeteld bij het inkomen en moet er alsnog belasting over worden betaald. Zzp’ers die goed verdienen en in de hoogste belastingschaal zitten kunnen echter wel flink besparen: komen zij bij hun pensionering in een lagere schaal uit, dan betalen ze per saldo minder. Vraag hoe dan ook eerst deskundig advies.

Kopen is kosten maken
Ondernemers maken kosten. Die kosten zijn in sommige gevallen af te schrijven van de belasting. Bedrijfsmiddelen als laptops en camera’s zijn allemaal aftrekbaar, al is het afschrijven wel aan wat regels verbonden. De belastingdienst ziet iets als een investering als het langer dan een jaar gebruikt wordt en het in aanschaf duurder was dan 450 euro. De kosten mogen niet in één keer afgeschreven worden, maar worden verdeeld over de levensduur van het product. Voor computers en laptops houdt de belastingdienst een levensduur van vijf jaar aan, wat de belastingdienst ziet als minimum voor alle aankopen.

Willekeurig afschrijven
Startende ondernemers hebben de vrijheid om te kiezen hoe snel ze een investering afschrijven. Net aan het starten en nog amper winst gemaakt? Stel de afschrijving dan een jaartje uit. Dit wordt willekeurig afschrijven genoemd. Alleen starters mogen daar standaard gebruik van maken. Andere ondernemers mogen alleen in jaren waarin een tijdelijke maatregel geldt willekeurig afschrijven. Kies ervoor in een jaar met hoge winst versneld af te schrijven. Daarmee druk je de winst.

Investeren kun je leren
Ondernemingen die in een kalenderjaar meer dan 2301 euro investeren in bedrijfsmiddelen, hebben recht op een extra aftrekpost. Die is maximaal 28 procent van het bedrag dat is geïnvesteerd. Bij investeringen boven de 55.248 euro is de zogenoemde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in 2014 maximaal 15.470 euro. Investeer je in een jaar tijd meer dan 102.311 euro, dan loopt die maximale aftrek terug met 7,56 procent van elke euro boven dat bedrag. Er zijn overigens wel een aantal uitzonderingen op de regel.

Kassa met je kantoor?
Kantoorruimte kost geld, zelfs als je een kantoor aan huis hebt. In sommige gevallen zijn die kosten ook van de belasting af te trekken. Reken je echter nog niet rijk: er zitten nogal wat haken en ogen aan. Het maakt daarnaast uit of je een koop- of huurwoning hebt. Ook het totaal aantal vierkante meters dat gebruikt wordt voor de zaak weegt mee. De kosten voor een kantoor aan huis zijn meestal niet aftrekbaar (bekijk hier of je recht hebt op aftrek). Kosten voor een kantoor op locatie wel.

Met dank aan belastingconsulent en NVJ-expert Marina Clausing voor de feitelijke check.

Bekijk meer van

Villamedia gidst

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Anneke de Bruin, 17 november 2014, 17:00

Let op, als je gebruik maakt van de FOR,
dan moet je ondernemingsvermogen wel altijd minstens zo hoog zijn als wat je in totaal erin hebt gestopt.
Als het wat minder gaat met je bedrijf en je teert erop in, dan wordt dat bedrag verplicht uit de FOR gehaald en moet je dus extra belasting betalen op een moment dat je het al moeilijk hebt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.