basis naar compleet

— maandag 27 november 2023, 07:00 | 0 reacties, praat mee

Villamedia gidst je door de week: ChatGPT is jarig, fotograaf Ruud Rogier neemt afscheid van de NVJ en Media van Morgen

ChatGPT bestaat 1 jaar - © John Walton

Wat is er deze week allemaal te doen? Villamedia verzamelt de leukste en interessantste kijk- en luistertips en gidst je door verschillende activiteiten en evenementen heen. Ter lering ende vermaak. Deze week aandacht voor de eerste verjaardag van ChatGPT, de opening van de internationale fototentoonstelling 'Veiligheid van journalisten: verhalen achter de gezichten van vrouwelijke journalisten', De Coronakloof en de eerste editie van de Dutch Reality Awards. Laatste wijziging: 27 november 2023, 10:07

Verhalen achter de gezichten van vrouwelijke journalisten
Deze week zijn er veel activiteiten, maar we beginnen met de tentoonstelling ‘Veiligheid van journalisten: verhalen achter de gezichten van vrouwelijke journalisten’, die vanaf vandaag te zien is in het Atrium in Den Haag. De expositie schijnt licht op journalisten die hun leven geven om hun land te voorzien van eerlijk en betrouwbaar nieuws. Hoewel erg veel journalisten te maken krijgen met (online) geweld, zijn vrouwelijke journalisten er onevenredig vaak het doelwit van.

Uit onderzoek van PersVeilig in Nederland blijkt dat in 2022 acht op de tien vrouwelijke journalisten een vorme van intimidatie, agressie of bedreiging ervaart. Naast fysieke pijn veroorzaakt (online) geweld tegen vrouwelijk journalisten ook ernstige psychologische schade zoals stress en gevoelens van isolatie, met zelfcensuur tot gevolg.

Deze tentoonststelling wil een gesprek op gang brengen tussen burgers, overheden en andere belanghebbenden in de media-industrie over het verbeteren van de bescherming van vrouwelijke journalisten. De expositie is tot 15 december te zien. Klik hier voor de openingstijden.

Training desinformatie
De NLPO biedt lokale journalisten een training aan over hoe de lokale journalist niet alleen zichzelf, maar ook het publiek weerbaar kan maken tegen desinformatie. Deze training neemt je mee in de complexe wereld achter desinformatie. Je maakt kennis met manipulatietechnieken en de verschillende vormen waarin informatie op onze schermen verschijnt. Naast het doorgronden van de mechanismen die achter desinformatie schuilgaan, ga je ook zelf aan de slag gaan met verrijkende verificatietechnieken om desinformatie te kunnen ontkrachten. Tot slot wordt de rol van de lokale journalist in het vergroten van de weerbaarheid van het publiek met elkaar bediscussieerd. Inschrijven kan hier

Algemene ledenvergadering NVJ en lezing voorzitter ACM over impact van mediaconcentratie
Woensdag 29 november is in de Tolhuistuin in Amsterdam de Algemene ledenvergadering van de NVJ, waarbij er afscheid wordt genomen van NVJ-voorzitter Renske Heddema en bestuurslid Ruud Rogier. Heddema en Rogier hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor de freelancer in een markt waarin vier grote bedrijven de mediasector domineren. Deze verregaande concentratie heeft grote impact op de economische positie van (freelance)leden en op de pluriformiteit van het medialandschap. Er is dan ook een interessante lezing van Martijn Snoep, voorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), over de impact van de mediaconcentratie op de pluriformiteit en positie van de freelancejournalist.

Het programma start om 14.00 uur en eindigt om 17.30 uur met een borrel. Aanmelden kan hier.

Dit is de kwestie: de Coronakloof
Voor woensdag heb ik ook nog een kijktip in de aanbieding. Dan begint om 22.20 uur op NPO 2 een speciaal tweeluik van het EO-programma Dit is de kwestie. Daarbij staat één vraag centraal: is de coronakloof nog te overbruggen? In deze serie gaat Thijs van den Brink in gesprek met onder meer Maurice de Hond, Marianne Zwagerman, Maarten Keulemans en Jort Kelder.

Jop de Vrieze schreef eerder voor Villamedia over lessen van de coronapandemie. In het eerste deel vroeg hij zich af wat de journalistieke lessen van de coronapandemie zijn In het tweede deel vraagt hij zich af wat hoofdredacteuren nu anders zouden doen?

Media van Morgen
Op donderdag 30 november organiseert het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Felix Meritas in Amsterdam weer een nieuwe editie van Media van Morgen. Media van Morgen is een middag waarop de SvdJ samen met de sector laat zien én onderzoekt wat de toekomst van de journalistiek te bieden heeft, welke kansen en gevaren er liggen en hoe er daarmee om kan worden gegaan.

Sprekers zijn onder meer Mar Cabra, winnaar Pullitzer Prize en mede-oprichter van The Self-Investigation, Winny de jong van NRC en AlsHetOngeveerMaarKlopt.nl en Simon Allison, mede-oprichter een hoofdredacteur van The Continent. De aftrap is om 14.00 uur. Tickets zijn hier te koop

ChatGPT
Het is inmiddels al zo ingeburgerd dat je bijna zou vergeten dat ChatGPT pas een jaar oud is. Op 30 november 2022 veranderde de wereld ingrijpend toen iedere internetgebruiker toegang kreeg tot een verbluffend geavanceerde, kunstmatige intelligente ‘chatbot’ ChatGPT. Bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) spreken vier experts spreken over de mogelijkheden en beperkingen van ChatGPT. Het eerste deel van de avond zal gewijd zijn aan de vragen: hoe werken zulke AI-systemen eigenlijk, en wat kun je er zoal mee? De tweede helft van de avond is gewijd aan de vragen: wat gaat er mis met deze nieuwe AI-systemen, en wat kunnen we daar aan doen?

De bijeenkomst is te volgen via de livestream op het YouTubekanaal van de KNAW.

Eerste Dutch Reality Awards
Bij Beeld en Geluid in Hilversum worden op vrijdag 1 december Nederlandse realityprogramma’s en realitysterren in de spotlight gezet bij de eerste Dutch Reality Awards. De initiatiefnemers hebben een grote voorliefde voor het realitygenre en vonden het tijd worden dat de realityprogramma’s en sterren de erkenning krijgen die ze verdienen: “Het is onterecht dat reality televisie niet altijd serieus genomen wordt. Bij publieksprijzen is het maar een aantal keer voorgekomen dat een realityprogramma kans maakt. Daar komt nu verandering in. De liefde voor het realitygenre moet gevierd worden!” De winnaars van de Awards worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking om 16:00 uur.

De nabeschouwing
De verkiezingen zijn geweest, maar eigenlijk is dat pas het begin. Want, wat nu? In debatpodium Arminius in Rotterdam is er zaterdagavond een nabeschouwing met Sheila Sitalsing en Dilara Bilgiç. Wie zijn de winnaars en de verliezers, en waarom? Wat betekent deze uitslag voor landelijk beleid rondom stikstof, asiel, woningtekort en armoede? Ook wordt teruggekeken op een tumultueus politiek jaar en wordt er vooruit gekeken op de kabinetsformatie en het coalitieakkoord. Tickets zijn hier te koop.

Zelf tips doorgeven? Dat kan via redactie@villamedia.nl En kijk voor meer tips op onze agenda!

Bekijk meer van

Villamedia gidst

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.