— woensdag 15 juli 2020, 15:30 | 0 reacties, praat mee

Vijf digitale tools die iedere journalist zou moeten kennen

© UIHere

Uit een mini-enquête die Villamedia onlangs hield onder lezers van onze zaterdagse nieuwsbrieven over het vak, je loopbaan en innovatie (aanmelden voor die nieuwsbrief doe je hier), bleek dat met name de tweewekelijkse tooltip erg gewaardeerd wordt. In dit overzicht zetten we de vijf beste tooltips op een rij.

Zo vind je snel mailadressen van bronnen
Je kent dat wel: je bent lekker bezig met een verhaal, maar kunt net niet dat mailadres van die ene bron vinden. Met de Chrome-extensie Snov.io hoeft dat geen probleem te zijn. De gratis plugin laat je met een paar muisklikken hele websites leegtrekken. En voor alle internetters die het web niet verkennen via Chrome heb ik nog een handige extra tip in deze video.


Automatisch bestanden met elkaar vergelijken doe je zo
Tijdens je onderzoek kan het gebeuren dat je twee bestanden met elkaar moet vergelijken. Wil je niet uren naar je scherm staren om te speuren naar mogelijk minuscule wijzigingen, dan kan Draftable je helpen. Deze tool legt automatisch twee documenten naast elkaar en laat je zien waar ze van elkaar verschillen. Draftable is gratis en kan uit de voeten met Word-, PowerPoint- en PDF-bestanden. Werk je met bestanden met gevoelige informatie en wil je niet dat die vrij over het internet vliegen, dan is de betaalde versie (146 euro per jaar) mogelijk iets voor je.

 

Zo haal je tabellen uit een PDF-bestand
In data grasduinen op zoek naar nieuwshaakjes? Dan is Excel je beste vriend. Jammer alleen dat een hoop data verstopt zit in rapporten, en dat die rapporten vaak als PDF worden opgeslagen. Gelukkig is er Tabula. Dat is een tool die je datatabellen uit een PDF laat omzetten naar een bestand waarmee Excel – en alle andere spreadsheetprogramma’s – uit de voeten kan.

 

Terugzoeken in je internetgeschiedenis
Zit je midden in een artikel of productie, kun je je ineens niet meer herinneren waar je dat ene citaat of dat ene belangrijke cijfer ook alweer gelezen hebt. Maar dát je het ergens online hebt gezien, weet je echt 100 procent zeker. Mij overkwam dat regelmatig, totdat ik WorldBrain leerde kennen. Dat is een plugin die je laat zoeken in de tekst van websites die je in de afgelopen 90 dagen hebt bezocht.

 

Wijzigingen op websites bijhouden met Distill
Tools die je automatisch een seintje geven wanneer er iets verandert op een website zijn er al langer. Maar zo goed als Distill heb ik ze niet eerder gezien. Distill is een plugin voor je browser en is beschikbaar voor Google Chrome, Firefox en Opera. De tool is in principe gratis te gebruiken, al zijn daar wel wat restricties aan. De gratis versie laat je per maand 25 webpagina’s volgen. Deze worden in totaal duizend keer per maand gratis gecheckt. Daarnaast krijg je maximaal dertig mails met wijzigingen voor niets.

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.