training eu starters

— woensdag 30 december 2020, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Tooltip: Dit waren de tien beste tools van 2020!

© UI Here

Het mag inmiddels een traditie heten. Net als vorig jaar én het jaar ervoor zet Villamedia ook dit jaar weer de tien beste tools van het jaar op een rijtje (met hier en daar een extraatje). Handig om te bewaren. Laatste wijziging: 11 oktober 2022, 09:33

Dit lijstje werd voor het eerst gepubliceerd in de zaterdagnieuwsbrief van Villamedia. Lid worden en in 2021 iedere twee weken helemaal gratis een toffe tooltip in je inbox krijgen? Dat doe je hier.

1. Distill
Kleine wijzigingen op websites kunnen aanleiding zijn voor groot nieuws (zoals een ministerie dat een nieuw document online zet). Distill houdt automatisch wijzigingen op websites voor je bij.

2. Flourish
Data visualiseren hoeft niet moeilijk te zijn. Met Flourish is het een kwestie van data kopiëren, plakken en wat met instellingen spelen. Liever een Nederlands alternatief? Probeer LocalFocus.

3. Semiphemeral
Berichten op Twitter hoeven niet per se het eeuwige leven te hebben. Met Semiphemeral stel je in hoelang je tweets, retweets en likes bewaard moeten blijven. De tool delete ze na die tijd vanzelf.

4. The Internet Archive
Dat The Internet Archive websites archiveert wist je natuurlijk al lang. Maar handig: je kunt de site ook gebruiken om zélf pagina’s te archiveren. Dan is weg nooit écht weg.

5. Online OCR
Met optical character recognition (OCR) kun je leuke trucjes uithalen. Zoals tekst uit foto’s of PDF-bestanden plukken. Bonustip met OCR-zoekfunctie van Yandex en Google Translate kun je rechtstreeks tekst uit offline boeken vertalen.

6. Tappable
Instagram Stories, maar dan voor je eigen website. Met Tappable maak je snel doorklikbare verhalen waarmee je op een visuele manier verhalen vertelt.

7. Zencastr Bij elkaar komen om een podcast op te nemen was dit jaar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus lastig. Gelukkig laat Zencastr je gemakkelijk op afstand podcasts opnemen.

8. Maccy
Tekst die je kopieert wordt tijdelijk bewaard op je klembord. Nieuwere versies van Windows kunnen meerdere teksten bewaren, maar Macs kunnen dat niet. Maar met Maccy kan het wel (alleen voor Mac).

9. Once
Ook de journalistiek kan niet zonder feedback van zijn klanten (je lezers / bezoekers dus). Met Once maak je snel mooie enquêtes, die er ook op mobiel gelikt uitzien. Kennis is macht.

10. Soundcite
Audio is de laatste jaren steeds belangrijker geworden in de online journalistiek. Met Soundcite embed je korte audioclips in artikelen, zoals citaten of sfeerelementen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.