— woensdag 13 december 2017, 13:15 | 0 reacties, praat mee

Vierde ronde Digital News Initiative: vijf Nederlandse projecten gesteund

UPDATE Google heeft in het kader van de vierde ronde van het Digital News Initiative (DNI) opnieuw journalistieke projecten van financiering voorzien. In deze ronde is bijna 20,5 miljoen euro toegekend aan 102 projecten in 26 landen. Vijf projecten in Nederland ontvangen in deze ronde geld. Laatste wijziging: 13 december 2017, 14:51

Het project uit oktober 2015 heeft nu 94 miljoen euro uitgekeerd van het totale bedrag van 150 miljoen euro dat Google opzij heeft gezet. In Nederland werd in ronde vier 881.731 euro toegekend aan vijf projecten: één groot project, één medium en drie prototypes.

Een van de ontvangers van steun is FD Mediagroep, dat de toegekende 626.241 euro gaat inzetten voor het project SMART Journalism. Daarmee moeten artificial intelligence en machine learning “slimme gepersonaliseerde nieuwsoverzichten” voor abonnees mogelijk maken. De intro’s en ankeilers moeten dan automatisch gegenereerd worden, waar normaal veel handwerk in gaat zitten.

“Zo winnen we op twee fronten. Lezers krijgen het nieuws op maat gepresenteerd en journalisten krijgen de kans om meer tijd te besteden aan onderzoek en het schrijven en verrijken van hun stukken. Zo kunnen we de impact van onze journalistiek vergroten en daarmee bijdragen aan een betere toekomst. Ik ben bijzonder blij dat het DNI-fonds van Google ons de kans geeft om deze ontwikkeling verder te brengen”, aldus FD Adjunct-hoofdredacteur Digitaal Sanne Walvisch.

Stichting Free Press Unlimited ontvangt 49.100 euro voor het project Publeaks mobile, waarmee klokkenluiders met hun smartphone informatie kunnen delen met media. Het publicatieplatform Publicism ontving 110.000 euro voor verdere ontwikkeling van het persvrijheidsplatform, waarmee journalisten in veilige omgeving met blockchain-technologie, waarbij alle wijzigingen en tussenstappen van het publicatieproces zijn te volgen.

Project Katalysis, waar we al eerder over schreven, ontving 50.000 euro voor een systeem om artikelen te kunnen verkopen of licenseren, waarbij de maker controle houdt hoe het materiaal wordt gebruikt en verwerkt.

Het nieuwsplatform nwzer wil met kunstmatige intelligentie en blockchain-boekhouding diverse bronnen (journalisten, burgers en andere mediagebruikers) input laten geven waarna er een coherent artikel moet ontstaan, dat verder gedistribueerd kan worden. Nwzer ontving 46.290 euro in ronde vier.

All toegekende Nederlandse projecten staan op deze pagina.  Een infographic met alle Europese toegekende projecten staat hier.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.