— maandag 28 april 2008, 09:50 | 4 reacties, praat mee

Verzet blijft nodig tegen gedrag Israël

De Maand April heeft weer eens laten zien, waar wij journalisten in Israël iedere dag weer mee te maken hebben. Op 16 April werd Reuters cameraman en vriend Fadel Shana in de Gazastrook doodgeschoten, door een gericht schot van een Israëlische tank. Fadal had geen enkele kans, hij stond naast zijn duidelijk gemarkeerde auto te filmen, de bemanning van de tank kon overduidelijk zien, dat Fadal daar stond, met slechts een aantal ongewapende burgers om hem heen, nergens in de nabije omgeving waren gewapende elementen aanwezig. Een gericht schot op de duidelijk gemarkeerde persauto, rondom met TV en Reuters stickers, in zijn nabije omgeving was Farajallah 14 jaar oud, Ghaqssan 17 jaar oud en Khalil nog maar 22 aan het kijken wat hij stond te filmen.

Ze zijn allemaal omgekomen samen met Fadal, door een gericht schot uit de dodelijke loop van de Israelische tank. Joe Stork, de direkteur van Human Rights Watch kon na een gedegen onderzoek, alleen maar concluderen, dat er gericht op journalisten geschoten was.

Israël verschuilt zich achter de standaard verklaring, wanneer onschuldigen omkomen in Gaza, dat de terroristen zich verschuilen achter burgers, en dat iedereen die in de buurt van de terroristen is, het risiko loopt om geraakt te worden.

Ook dus als die terroristen in geen velden of wegen te bekennen zijn, zoals in dit geval.

Een onafhankelijk onderzoek proberen wij als Foreign Press Association, tezamen met Reuters af te dwingen.

Op 18 April word alweer een Reuters cameraman geraakt in de buurt van de Israelische omstreden muur bij Bilin, dit keer door een rubberen kogel in zijn been, ook daar hetzelfde verhaal, geen aktivisten en of demonstranten, laat staan gewapende elementen in de buurt, deze collega raakte uiteindelijk slechts licht gewond.

Op 21 April word de Nederlandse Journaliste Abir Sarras van de Wereldomroep gearresteerd bij aankomst uit Nederland op het vliegveld van Tel Aviv.
Grof behandeld in een cel gezet, zonder drinken of eten, diezelfde dag weer op een vlucht terug gezet naar Nederland.

Israëlische authoriteiten verklaren, dat de journaliste voor hun een Palestijnse is, die niet via Tel Aviv het land mag binnenkomen, of ze nu wel of geen Nederlandse staatsburger is, met een Nederlands Paspoort, nee dat doet er niet toe.

Israël bepaat wanneer je Nederlandse bent, niet de Nederlandse overheid, zo gaat dat dan.

Wij als collega’s en als Foreign Press Association kunnen alleen maar protesteren, om onafhankelijke onderzoeken vragen, en zelfs eisen dat de daders in het geval van Fadel gestraft worden.

De NVJ kan en moet zoveel mogelijk de Israelische autoriteiten blijven wijzen op deze niet te accepteren akties van Israel richting journalisten, gerichte schieten op, gewoon maar arresteren zonder enige aanwijsbare reden, dat mogen en moeten we niet en nooit accepteren.

Het is vaak om moedeloos van te worden, toch moeten we van ons laten horen, iedere keer maar weer, protesten indienen bij de Israëlische Ambassade in Den Haag enz enz,

Israël is niet of eigenlijk nooit gelukkig met onze verslaggeving, maar dat geeft ze nog niet het recht zo ongestraft met journalisten om te gaan.

Ik zal mij blijven inzetten voor deze zaak, iets wat ons allemaal aangaat, ik reken op jullie steun vanuit Nederland, een steun die we hard nodig zullen hebben, tegenover een staat die zich tot op vandaag weinig aantrekt van de vrijheid van de pers, want in Israël willen ze eigenlijk helemaal geen pottekijkers.

Zie ook: brief NVJ op arrestatie Abir Sarras.

Bekijk meer van

Israël

Praat mee

4 reacties

Roy Groenewald, 28 november 2008, 22:42

Heb u vandaag gezien op de Leugen Regeert.
Gazah: Geen cement genoeg voor waterzuiveringsbouw. Water gaat half gefilterd de grond weer in en wordt slecht gefilterd terug de leidingen ingepompt. Veel kinderen al ziek in de hospitalen daardoor. Hoe lang duurt het voordat Gazah uitgestorven is? Gazah, één groot vernietigingskamp!Schrijf daar eens over; Het waterprobleem is al op de Nl tv geweest, vandaar dat ik het weet. Schrijf nu verder door, haal Alex er bij als je kan. (ZKH) Succes! Roy

Ruben, 16 januari 2009, 02:27

Connie, je zal mij niet horen zeggen dat alles in Israel koek en ei is, maar dit is wel uitermate kort door de bocht. Van alle landen in het midden oosten heeft Israel de meeste persvrijheid en kan het als enige land kritiek verdragen. Als je als Palestijn in Gaza openlijk kritiek hebt op Hamas, heb je een grote kans geexecuteerd te worden. Is dat niet misschien een goede reden om te protesteren en als journalist aandacht aan te besteden?

laila, 23 januari 2009, 20:07

Hoezo kort door de bocht, hoe weet jij dat Hamas je executeert als je openlijk kritiek hebt?? Openlijk kriteik hebben als israeli in israel komt je ook duur te staan weet ik…Wat ik ook weet is dat Israel met 10 maten meet! Een vriendin van mij die met haar palestijnse man (met uiteraard israelisch paspoort) op “vakantie"gaat wordt sávonds laat zom aar aangehouden door israelische poilitie. Zij mag met haar dochter van 3 in de auto blijven en doorijden (want ze heeft een nederlands paspoort) en hij moet met zijn zus uitstappen. Zonder dat hen gezegd wordt wat er met ze gaat gebeuren moet de auto in het donker doorijden. (kan je je de angst voorstellen van mijn vriendin en dochtertje???) Als het even kan stopt ze langs de kant van de weg niet wetende wat er met haar man en schoonzus is gebeurd. Een dik half uur later komt man en schoonzus aangelopen. Wat was er nu werkelijk aan de hand. NIETS. Ze mochten gewoon niet in de auto blijven zitten en moesten lopen. Goh waar doen deze praktijken mij aan denken!!!!! Mensen pesten en dan staat de wereld verbaasd te kijken als de onderdrukten alle mogelijkheden gebruiken om de onderdrukkers tegen te gaan. Hoe slecht ik geweld ook vind, en afkeur. de nederlandse verzetshelden in de WO2 hebben ook daar waar kon geweld gebruikt en ook daarvan begrijp ik. Ik zie weinig verchil. JIJ?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.