mgm nvj maart

— woensdag 4 april 2018, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Verwarde videomaakster schiet drie mensen neer bij YouTube-hoofdkantoor

Verwarde videomaakster schiet drie mensen neer bij YouTube-hoofdkantoor
Een politiemacht voor het hoofdkantoor van YouTube in San Bruno | John Mabanglo / EPA

Een vrouw uit San Diego heeft gisteren drie mensen verwond in het hoofdkantoor van YouTube in San Bruno, Californië. Daarna schoot ze zichzelf dood. De vrouw was boos over stappen die YouTube had genomen tegen een aantal van haar videokanalen. Laatste wijziging: 4 april 2018, 09:22

De schutter Nasim Aghdam maakte video’s over onder meer dierenrechten en veganisme. Vermoedelijk haalde ze daarmee onvoldoende kijkers en raakten haar video’s demonetized - wat betekent dat er geen reclame meer op verkocht wordt. YouTube heeft veel kleine kanalen uitgesloten van dat verdienmodel in respons op een stunt van een populaire YouTube-ster in een Japans ‘zelfmoordbos’.

Aghdams kanalen werden volgens haar specifiek gecensureerd en gefilterd. In een video die ze op Facebook plaatste klaagde ze over de discriminatie en onderdrukking die ze zou ondervinden door stappen als leeftijdsbeperking en filtering.

Via haar Facebook-account ageerde Aghdam al minstens sinds 2016 tegen YouTube, in soms surrealistische clips. De Los Angeles Times meldt dat de lokale politie de 39-jarige Aghdam slapend in haar auto hadden aangetroffen enkele uren voor de schietpartij. Haar vader had de politie gewaarschuwd dat zijn dochter mogelijk naar het hoofdkantoor zou komen om verhaal te halen.

De politie van San Bruno stelt dat er geen indicatie is dat Aghdam haar slachtoffers persoonlijk kende of specifieke personen op het oog had.

Bekijk meer van

YouTube

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.