mgm nvj maart

— dinsdag 20 december 2022, 09:17 | 1 reactie, praat mee

Vertrouwen in nieuws daalt, maar bij traditionele nieuwsmedia is de daling gering

Vertrouwen in nieuws daalt, maar bij traditionele nieuwsmedia is de daling gering
© Unsplash / Egor Vikhrev

Het vertrouwen in het nieuws is het afgelopen jaar gedaald. Waar vorig jaar nog tweederde van de deelnemers aan een onderzoek van Motivaction aangaf het nieuws betrouwbaar te vinden, was dat in de meest recente peiling nog 58 procent. Hoewel het vertrouwen in traditionele nieuwsmedia ook terugloopt, gaat het daar slechts om een lichte daling. Laatste wijziging: 20 december 2022, 09:19

Motivaction voerde de peiling uit onder ruim 1500 Nederlanders. Opvallend is dat het marktonderzoeksbureau geen strakke definitie van nieuws aanhoudt. Ook informatie die afkomstig is van sociale media telt mee. Een kwart van de 18- tot 24-jarigen noemt dat de belangrijkste nieuwsbron. Tegelijkertijd worden sociale media niet geloofwaardig geacht.

In het onderzoek bracht Motivaction van 42 nieuwsbronnen in kaart hoe betrouwbaar ze waren, schrijft de Volkskrant. Instagram, Twitter en Facebook bungelden met een score van 4,2 onderaan de lijst. Omroep Ongehoord Nederland en TikTok staan daar nog onder, met de respectievelijke scores 3,6 en 3,4.

Nieuwstwijfelaars
Het vertrouwen in traditionele nieuwsbronnen blijft volgens Motivaction hoog, al daalde het licht. Het NOS-journaal staat bovenaan de lijst en krijgt een 7,3. Het Radio 1 Journaal en Nieuwsuur volgen met respectievelijk een 7 en een 6,9. NRC, de Volkskrant, Het Parool en De Telegraaf scoren een 6,6, een 6,5, een 6,3 en een 5,7. Het Algemeen Dagblad en Trouw zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Het aantal mensen dat structureel twijfelt aan het nieuws is het laatste jaar gestegen volgens Motivaction. Waar vorig jaar nog 9 procent van de ondervraagden kon worden aangemerkt als ‘structurele nieuwstwijfelaar’, ligt het aandeel nu op 12 procent. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jongeren aanmerkelijk minder waarde hechten aan onafhankelijke journalistiek dan ouderen.

Bekijk meer van

Motivaction

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

R Koens, 20 december 2022, 12:06

“Het Algemeen Dagblad en Trouw zijn niet meegenomen in het onderzoek.”

Waarom stelt ons vakblad niet even de vraag waarom de grootste krant van Nederland niet is meegenomen in dit onderzoek?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.