word studentlid

— donderdag 10 juni 2021, 09:04 | 0 reacties, praat mee

‘Verslaggeving rond Israël moet fundamenteel op de schop’

‘Verslaggeving rond Israël moet fundamenteel op de schop’
Mensen lopen langs de Omar Al-Mukta-straat, waar dit complex afgelopen mei grotendeels verwoest werd door Israëlische beschietingen | Marcus Yam / Los Angeles Times

Een groep regionale en internationale journalisten met uiteenlopende achtergronden roept op tot een fundamenteel andere verslaggeving rond het Israëlisch-Palestijnse conflict. "We hebben ons publiek geen dienst bewezen door een verhaallijn te kiezen die het fundamenteelste element ervan verhult: de Israëlische militaire bezetting en systematische apartheid", schrijft het collectief. Laatste wijziging: 10 juni 2021, 09:08

Die term duikt volgens de briefschrijvers vaker op, in onder meer rapporten van mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch.

Toen onlangs het geweld tussen Israël en Hamas oplaaide, gebruikten media vaak verzachtende woorden: geweld tegen Palestijnen bij de Al Aqsa-moskee werd een ‘treffen’. Potentiële oorlogsmisdaden zoals het verdrijven van families werden ‘huisuitzettingen’, wat het tot een geschil tussen een huurder en huurbaas maakt.

“Wij moeten als journalisten onderzoeken of onze verslaggeving de waarheid weergeeft”, stellen de briefschrijvers.

Naast het gebruik van verzachtende woorden zouden media te gewillig de uitleg van het Israëlische leger volgen. In de verslaggeving rond de wederzijdse raketaanvallen blijft de “volstrekte asymmetrie” in militaire vuurkracht onderbelicht, aldus het collectief.

“Onder een sluier van objectiviteit kregen raketten die op Israël werden afgevuurd - en significant minder schade aanrichtten - net zoveel media-aandacht als Israëlische aanvallen op medische faciliteiten en het vernietigen van volledige wooncomplexen. De vrijwel eenzijdige schaal van geweld en vernieling werd zo verhuld, vinden de journalisten.

Een ander probleem is dat van korte aandachtspanne bij de media, vinden ze. “Zodra Israël de aanvallen staakt, valt verslaggeving aanzienlijk terug”, aldus de briefschrijvers. Palestijnen worden in deze ‘vredestijd’ vrijwel genegeerd, maar werden tijdens het geweld ondervraagd of ze de raketaanvallen van Hamas steunden.

“Journalisten moeten het volledige waarheid vertellen, in context en zonder angst of voorkeur, waarbij we dienen te erkennen dat het verhullen van de onderdrukking van Palestijnen door Israël onze eigen standaarden rond objectiviteit schenden”, stelt de groep. An open letter on U.S. media coverage of Palestine

Bekijk meer van

Israël

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.