— woensdag 20 augustus 2014, 09:05

IS onthoofdt Amerikaanse journalist

In een gruwelijke video heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) twee journalisten getoond en een van hen onthoofd. Waar de video precies is opgenomen is onduidelijk, maar de vermoorde journalist is vrijwel zeker James Foley, een fotojournalist die in november 2012 in Syrië verdween. Volgens een verklaring die de beul oplas, werd Foley gestraft voor de recente Amerikaanse aanvallen op IS-stellingen. De andere journalist die met onthoofding werd bedreigd is Steven Sotloff, die werkt voor TIME magazine en in april vorig jaar rond de Syrische stad Aleppo verdween. Sotloffs leven zou afhangen van de volgende stap van de Amerikanen.

President Obama zal naar verwachting later vandaag een verklaring uitgeven over de dood van Foley. De familie van Foley heeft zich de afgelopen jaren onafgebroken ingezet om hun broer en zoon vrij te krijgen. James’ moeder, Diane Foley, sprak zich uit in een korte verklaring op de Facebook-actiesite, waaruit blijkt dat er bij haar geen twijfel is of de man in de video ook echt haar zoon is:

“We zijn nooit zo trots geweest op onze zoon Jim. Hij gaf zijn leven in een poging het lijden van de Syrische bevolking aan de wereld te tonen. We smeken de ontvoerders om levens van de resterende gegijzelden te sparen. Net als Jim zijn zij onschuldig. Ze hebben geen enkele invloed op het Amerikaanse optreden in Irak, Syrië of waar dan ook ter wereld.”

Het Newyorkse Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) noemde de onthoofding barbaars. Naast de naar schatting 70 omgekomen journalisten in Syrië worden er nog rond 20 journalisten vermist, aldus het CPJ.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.