— dinsdag 20 mei 2008, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Veroordeling cartoonist onwaarschijnlijk

UPDATE Een veroordeling tegen de cartoonist is zeer onwaarschijnlijk, zo is te lezen in de NRC. Dat houdt verband met de contextuele toetsing die de Hoge Raad toepast bij de beoordeling van de beelden of geschriften die het OM vervolgt. Als die worden gepubliceerd in een samenhang die "bijdraagt aan het maatschappelijk debat of anderszins van een zekere functionaliteit getuigt", dan vervalt de strafbaarheid al gauw. De vrijheid van meningsuiting wint het dan. Nekschot werd vorige week 30 uur vastgehouden. Hij wordt door het OM verdacht van discriminatie. De cartoonist heeft inmiddels via zijn raadsman Max Vermeij laten weten dat hij blijft tekenen en publiceren. De tekenaar heeft maandagmiddag zijn computer teruggekregen en kan weer cartoons op zijn website plaatsen. Op verzoek van het OM het Nekschot acht tekeningen van zijn website gehaald. "Dat is gedaan om aan te tonen dat Gregorius bereid is mee te werken. Maar het laat ook zien dat het Openbaar Ministerie censuur pleegt," aldus Vermeij.

De Amsterdamse afdeling van de PvdA heeft inmiddels opheldering gevraagd aan burgemeester Job Cohen over het optreden van politie en justitie bij de aanhouding van de cartoonist. De partij zegt zich grote zorgen te maken omdat er druk zou zijn uitgeoefend op de cartoonist om zijn website aan te passen, terwijl de rechter nog niet heeft geoordeeld. Meer bij Elsevier het Parool / NRC

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.