basis naar compleet

— dinsdag 14 november 2023, 15:50 | 0 reacties, praat mee

Veroordeelde moordenaar Anna Politkovskaja krijgt gratie na in Oekraïne te hebben gevochten

2006: een agent probeert fotograaf Yuri Kochetkov te verhinderen een foto te maken van de lift waar Politkovskaja op 7 oktober van dat jaar werd doodgeschoten. De veroordeelde moordenaar kreeg gratie, na te hebben gediend in Oekraïne. | EPA

Rusland heeft gratie verleend aan een man die is veroordeeld voor de geruchtmakende moord op journaliste Anna Politkovskaja. De straf van Sergej Chadzjikoerbanov is kwijtgescholden nadat hij had gevochten in Oekraïne, zegt zijn advocaat. Laatste wijziging: 15 november 2023, 11:42

usland heeft gratie verleend aan een man die is veroordeeld voor de geruchtmakende moord op journaliste Anna Politkovskaja. De straf van Sergej Chadzjikoerbanov is kwijtgescholden nadat hij had gevochten in Oekraïne, zegt zijn advocaat.

Onderzoeksjournalist Politkovskaja werd in 2006 doodgeschoten in Moskou. Ze had kritisch geschreven over de Russische leider Vladimir Poetin en over oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Tsjetsjenië. Chadzjikoerbanov kreeg in 2014 een celstraf opgelegd van twintig jaar voor betrokkenheid bij het organiseren van de moord. Ook vier andere mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Chadzjikoerbanov maakte volgens zijn advocaat gebruik van een speciale regeling die is ingesteld tijdens de Russische oorlog in Oekraïne. Gevangenen kunnen vervroegd vrijkomen als ze bereid zijn om de wapens op te nemen. Chadzjikoerbanov meldde zich als vrijwilliger en kreeg na zijn diensttijd via een presidentieel decreet gratie, zei de raadsman.

Het bericht over de vrijlating van Chadzjikoerbanov leidde tot verontwaardigde reacties. De kinderen van Politkovskaja en de krant Novaja Gazeta, die haar artikelen publiceerde, spreken er in een gezamenlijke verklaring schande van. Ze noemen het “onrechtvaardig en willekeurig” dat de man nu vrijuit gaat.

Naast Chadzjikoerbanov lijken ook veel andere gevangenen zich bij de autoriteiten te hebben gemeld om te vechten in Oekraïne. Het exacte aantal is niet bekend, maar het gaat volgens sommige schattingen om zo’n 100.000 mensen. Die regeling is niet onomstreden. Russische media hebben bericht over gedetineerden die gratie kregen en vervolgens weer ernstige misdrijven pleegden.

Bekijk meer van

Rusland Anna Politkovskaja

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.