— maandag 12 februari 2024, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Vermiste adjunct Süddeutsche Zeitung levend teruggevonden in Oostenrijk

München: het hoofdkantoor van de uitgever van de Süddeutschen Zeitung. Adjunct-hoofdredacteur Föderl-Schmid verdween vorige week maandag na een redactievergadering. | Peter Heffel / DPA

Alexandra Föderl-Schmid, adjunct-hoofdredacteur van de Duitse Süddeutsche Zeitung, die vorige week vermist raakte, is na een uitgebreide zoekactie levend teruggevonden. Een agent vond haar, sterk onderkoeld, onder een brug in het Oostenrijkse plaatsje Branau. Föderl-Schmid verdween vorige week na een redactievergadering. Laatste wijziging: 12 februari 2024, 10:59

In die vergadering werd bekend gemaakt dat er een onderzoek tegen Föderl-Schmid loopt wegens vermoedens van plagiaat. Lopende dat onderzoek zou de adjunct-hoofdredacteur tijdelijk op non-actief worden gesteld. Ze verdween daarna spoorloos.

Gevreesd werd dat Föderl-Schmid (53), een gerenommeerde journalist met een lange staat van dienst, zichzelf iets zou hebben aangedaan. Er volgde een grote zoekactie in het zuiden van Duitsland en in haar geboorteland Oostenrijk.

Het Oostenrijkse journalistenvakblad Die Presse schrijft dat het verzoek voor plagiaatonderzoek komt van het rechtspopulistische platform Nius, opgericht door de voormalige hoofdredacteur van de Duitse boulevardkrant Bild, Julian Reichelt.

Nius zou daarnaast zelf een prominente Oostenrijkse ‘plagiaatjager’ hebben ingehuurd. De meningen onder Duitse en Oostenrijkse collega’s over de rechtmatigheid van de beschuldigingen zijn sterk verdeeld.

De Süddeutsche Zeitung zegt dat het onderzoek desondanks wordt voortgezet: het heeft de voormalige Spiegel-hoofdredacteur Steffen Klusmann, directeur van de Duitse journalistenopleiding Henriette Löwisch en hoogleraar Journalistiek Klaus Meier van de Eichstätter Universiteit gevraagd het onderzoek uit te voeren.

De uitgever en redactie uitten in een korte verklaring hun opluchting over het levend aantreffen van Föderl-Schmid. De redactie zal zich voorlopig niet uitlaten over de achtergronden van de zaak.

De krant dankt de politie voor alle inzet. “De redactie en uitgevers zijn verder dankbaar voor de betrokkenheid van onze lezers, maar vragen om begrip dat we na bange uren van onzekerheid en momenten van wanhoop op dit moment alleen onze opluchting kunnen delen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.