Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 9 februari 2024, 10:26 | 1 reactie, praat mee

‘Adjunct-hoofdredacteur van Süddeutsche Zeitung, Alexandra Förderl-Schmid, is vermist na beschuldiging van plagiaat’

© IMAGO/Rüdiger Wölk

De adjunct-hoofdredacteur van de Süddeutsche Zeitung, Alexandra Förderl-Schmid, is vermist, zo schrijft het Oostenrijkse journalistenvakblad Die Presse. Förderl-Schmid (53) werd maandag tijdelijk uit haar functie ontheven omdat er vermoedens zijn dat er in artikelen van haar hand sprake zou zijn van plagiaat. Laatste wijziging: 9 februari 2024, 10:43

De Duitse autoriteiten hebben een grootschalige zoekactie op touw gezet in de regio Branau, een grensgebied tussen Duitsland en Oostenrijk. De lokale autoriteiten sloegen alarm toen er aan de oever van de rivier persoonlijke spullen gevonden werden. De zoekactie werd op vrijdag voortgezet, ook de brigade van de brandweer zoekt in en rondom de rivier. Ook de Oostenrijkse autoriteiten zoeken naar de vermiste journalist.

De politie in de regio wilde eerst geen mededelingen doen over de identiteit van het vermiste persoon, maar de lokale krant ‘Passauer Neue Presse’ wist op basis van politiebronnen te onthullen dat het om Föderl-Schmid gaat.

Afgelopen maandag werd Förderl-Schmid ‘tijdelijk ontheven’ uit haar functie omdat er sprake zou zijn van plagiaat in artikelen van haar hand en in haar proefschrift aan de Universiteit van Salzburg.

De voormalig hoofdredacteur van Der Spiegel is nu door de uitgever van de krant ingeschakeld om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van plagiaat, tot die tijd legt Föderl-Schmid haar functie neer.

Föderl-Schmid (53) is van origine Oostenrijkse en werkte jarenlang voor ‘Der Standard’. In 2007 werd ze de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van het land. In 2017 verliet ze de krant om correspondent in Israël te worden voor de Süddeutsche Zeitung, in 2020 werd ze daar adjunct-hoofdredacteur.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Ally Smid, 11 februari 2024, 16:41

Ze is allang terecht, waarom vermelden jullie dat niet?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.