NVJ compleet lid

— woensdag 14 juli 2021, 09:15 | 0 reacties, praat mee

‘Vergevorderde plannen Iran voor ontvoering journalist in Verenigde Staten’

‘Vergevorderde plannen Iran voor ontvoering journalist in Verenigde Staten’
AFP

Aanklagers in New York hebben vier personen aangewezen in een potentiële ontvoeringszaak van een Iraans-Amerikaanse journaliste die in Brooklyn woont. De Iraanse inlichtingendienst zou al mensen ter plaatse hebben gehad om die ontvoering uit te voeren. Laatste wijziging: 14 juli 2021, 09:17

In de aanklacht worden vier mensen genoemd - allen Iraniërs - die van plan zouden zijn geweest om journalist Masih Alinejad te ontvoeren. Ze zijn nog op de vlucht, meldt de New York Times. Een vijfde persoon is in Californië opgepakt die wordt verdacht van het ondersteunen van de ontvoeringsplannen.

De plannen zouden volgens de FBI in een ver gevorderd stadium zijn geweest, inclusief observatie van Alinejads woning. Ze is Amerikaans staatsburger en werkt voor de Perzischtalige tak van wereldomroep Voice of America.

Alinejad uitte regelmatig kritiek op het Iraanse regime en op de zogeheten nucleaire deal met Iran, waarbij sancties werden verlicht als beloning voor het terugschalen van uraniumverrijking en een stop op de bouw van nieuwe nucleaire installaties. Voormalig president Trump trok zich in 2018 uit deze overeenkomst terug.

Nieuwe onderhandelingen over een dergelijke deal lopen momenteel. Alinejads kritiek kwam haar op woede uit Iran te staan. Ze onthulde vorig jaar zelf dat er plannen zijn om haar naar Iran te ontvoeren.

Het ontvoeren van journalisten door Iran is niet uniek: vorig jaar executeerde Iran journalist Ruhollah Zam, een journalist in ballingschap die onder verdachte omstandigheden ineens in Iran opdook. Hij woonde sinds 2009 in Frankrijk. De Iraanse Revolutionaire Garde stelde indertijd dat ze Zam hadden opgepakt na een “complexe operatie”.

In de aanklacht staat dat familieleden van Alinejad zijn benaderd om haar over te halen op reis te gaan, vermoedelijk om haar daar op te pakken en naar Iran te vervoeren. De verzoeken werden door familie genegeerd.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.