basis naar compleet

— donderdag 17 december 2020, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Verenigde Staten: mededingingsrechtszaak tegen Google om online reclame

AFP

Tien Amerikaanse staten zijn woensdag een rechtszaak begonnen tegen zoekgigant Google, die met Facebook zou samenspannen om de online advertentiemarkt te verdelen. Op dezelfde dag begonnen twee uitgevers een rechtszaak wegen gederfde inkomsten door Google's dominante marktpositie. Laatste wijziging: 17 december 2020, 08:50

Texas, de op een na grootste staat van Amerika, beschuldigt Google van overtreding van mededingingswetgeving en misbruik van de monopoliepositie die het bedrijf heeft op de online reclamemarkt. Volgens persbureau Reuters claimt Texas dat Google te hoge tarieven rekent en advertentieveilingen in eigen voordeel manipuleert.

Interne documenten van het bedrijf zouden dat bewijzen, aldus de aanklacht. Google noemt de rechtszaak zonder enige basis. In een reactie aan Reuters stelt een woordvoerster dat advertentietarieven de laatste jaren alleen maar zijn gedaald - “een bewijs van gezonde concurrentie.”

De rechtszaken dringen aan op het gedwongen afstoten van onderdelen, om de macht op de online reclamemarkt te breken. De weerstand tegen de marktdominantie van techbedrijven groeit: Facebook is in de Verenigde Staten onderwerp van een landelijke rechtszaak, waarin wordt aangestuurd op het afstoten van Instagram en WhatsApp.

De Europese Commissie onthulde deze week voorstellen om techbedrijven strenger te reguleren. Hier is ook aandacht voor marktconcentratie, maar de Commissie wil verder strengere regels voor de omgang met gebruikersgegevens.

In de Europese voorstellen is opsplitsing ook een ultieme maatregel.

Bekijk meer van

Google Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.