NVJ compleet lid

— donderdag 31 januari 2019, 09:52 | 0 reacties, praat mee

Verenigde Arabische Emiraten luisterde journalisten af via iPhone-lek

Verenigde Arabische Emiraten luisterde journalisten af via iPhone-lek
Vorig week nam koning Willem-Alexander op Noordeinde de geloofsbrieven aan van de nieuwe VAE-ambassadeur | Frank van Beek / ANP

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) blijken minstens vier journalisten actief te hebben gevolgd door een kwetsbaarheid in iPhone te exploiteren. Ook dissidenten, politieke rivalen en medewerkers van non-gouvernementele organisaties werden op die manier in de gaten gehouden, meldt Reuters na uitgebreid onderzoek. Laatste wijziging: 23 april 2019, 11:42

De VAE volgde onder meer om de Britse journalist Rori Donaguy, drie anonieme Amerikaanse journalisten, buitenlandse diplomaten en leiders en mensenrechtenactivisten. 

Voormalige medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zouden technische ondersteuning voor de omvangrijke surveillance hebben geleverd, iets dat persvrijheids- en mensenrechtenorganisaties ronduit verontrustend noemen.

Het project van de VAE heet ‘Project Raven’. Reuters sprak met negen mensen die bij dat project betrokken waren. Persvrijheidsorganisatie CPJ zegt dat Amerika zijn partners in het Midden-Oosten duidelijk moet maken dat hacken van telefoons van journalisten geen legitieme anti-terreurstrategie is.

Een voormalige beleidsmedewerker van de NSA zegt tegenover Reuters dat het onderscheppen van gegevens van Amerikanen “zeer illegaal” is. Een van de doelen van Project Raven was het monitoren van mensen die de regering of politici zouden hebben beledigd op sociale media.

Een van de oud-medewerkers zegt dat het soms wel lastig te verkroppen was dat het doelwit een 16-jarige op Twitter was. “Maar het is een inlichtingenmissie en je bent een inlichtingenmedewerker. Ik zag het nooit als iets persoonlijks.” Meer bij Reuters: Project Raven: inside the UAE’s secret hacking team of American mercenaries

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.