— dinsdag 17 december 2013, 09:17

‘Afluisteren NSA ongrondwettelijk’

Het Amerikaanse afluisterprogramma van telefoongesprekken naar, binnen en vanuit de Verenigde Staten, zoals is beschreven in gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden is 'vrijwel zeker' ongrondwettelijk. Dat schrijft de federale rechter Richard Leon, die het programma heeft bekeken. Volgens Leon lijkt het allesomvattende programma van inlichtingendienst NSA in strijd met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames verbiedt. Hoewel de NSA aangeeft dat het om metadata gaat (geen inhoudelijke informatie, maar informatie óver de gesprekken, red.) en terreur voorkomt, stelt Leon dat de inlichtingendienst hem niet één voorbeeld kon geven waarbij het programma een aanslag wist te verijdelen. Laatste wijziging: 17 december 2013, 10:33

Het programma wordt bovendien gelegitimeerd op basis van een 34 jaar oude uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. “Ik kan onmogelijk deze onbekende wateren rond het vierde amendement navigeren met als mijn poolster een zaak die nog stamt uit de tijd voor mobiele telefoons”, schrijft de rechter.

Tijdschrift Politico brengt ook een reactie van Snowden zelf. Hij ziet zijn gelijk bevestigd: “Ik heb indertijd gehandeld omdat ik geloofde dat de massale afluisterprogramma’s een grondwettelijke toets niet zouden doorstaan. [..] Vandaag is aangetoond dat een geheim programma, goedgekeurd door een geheime rechtbank, eenmaal aan het licht gebracht, de rechten van Amerikaanse burgers schendt. Dit is slechts een eerste voorbeeld van vele.”

Bekijk meer van

NSA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.