— maandag 21 december 2015, 10:12 | 0 reacties, praat mee

Verbod op boek over verdwenen Sebrenica-fotorolletje

Jan Kooy / ANP

Auteur Edwin Giltay is door de rechtbank Den Haag verboden zijn boek 'De doofpotgeneraal' nog langer te verspreiden of te promoten, meldt het Leidsch Dagblad. Het boek, dat handelt over het beruchte fotorolletje uit Sebrenica, zou een oud-medewerkster van de Militaire Inlichtingendienst (MID) in haar goede naam aantasten. Laatste wijziging: 21 december 2015, 12:35

Het boek is al ruim een jaar in handel. Het Leidsch Dagblad noemt het een zeldzaamheid dat een boek in Nederland wordt verboden. Volgens de oud-medewerkster zijn aan haar toegeschreven gebeurtenissen verzonnen en is ze door auteur Giltay niet om een weerwoord gevraagd.

In het boek staat de interne strijd centraal tussen partijen binnen Defensie die het fotorolletje wilden laten verdwijnen en anderen, die juist openbaarmaking van het fotomateriaal nastreefden. Op de foto’s zouden Servische wandaden staan. Oud-generaal Van Baal zou volgens Giltay soldaten van Dutchbat hebben willen beschermen door het fotorolletje uit de publiciteit te houden.

Giltay gaat in beroep tegen het verspreidingsverbod.

Bekijk meer van

Srebrenica

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.