Tegel Beeld en Geluid

— dinsdag 15 september 2020, 11:14 | 0 reacties, praat mee

Facebook-klokkenluider: ‘omvangrijke politieke manipulatie bleef zonder gevolgen’

In 2018 onthulde Facebook een heuse 'war room', waar het nepnieuws rond verkiezingen zou gaan bestrijden | Noah Berger / AP

Een onlangs door Facebook ontslagen datawetenschapper heeft in een afscheidsmemo op een intern discussieforum onzichtbare problemen met het platform blootgelegd. Sophie Zhang had de opdracht om zogeheten 'niet-authentieke activiteit' op het platform te detecteren, maar zegt dat veel politieke manipulatie simpelweg zonder gevolgen bleef.

In 6600 woorden zegt Zhang dat Facebook veel te traag handelde op bewijs van politieke inmenging en gerichte manipulatie rond verkiezingen in landen als Azerbeidzjan, Brazilië en Oekraïne. Tegelijk had ze volgens eigen zeggen zoveel geconcentreerde macht, dat Zhang zonder verder toezicht beslissingen kon nemen met een directe impact op verkiezingen in sommige landen.

Naast politieke manipulatie verwijderde Zhang honderdduizenden accounts die desinformatie verspreidden over het virus en zich richtten op gezondheidsorganisaties in diverse landen. Ze schrijft dat er desondanks soms maanden overheen ging voor sommige desinformatie werd verwijderd. Rond verkiezingen in Brazilië en de Verenigde Staten verwijderden Zhang en haar team miljoenen nepberichten.

In 2018 toonde Facebook de buitenwereld een war room, waar medewerkers nepnieuws zouden bestrijden. Los van dat persmoment, waar toen al met enige scepsis over werd bericht, is onduidelijk of dit oorlogskabinet in deze vorm nog bestaat.

Zhang schrijft in de klokkenluidende memo verder dat haar gezondheid leed onder het idee dat haar (in)actie gevolgen had in de echte wereld. “Ik weet dat ik inmiddels bloed aan mijn handen heb”, citeert BuzzFeed News haar memo. Zhang zegt voor haar ontslag te hebben geijverd voor meer aandacht voor deze maatschappelijke effecten van manipulatie.

Op haar laatste dag plaatste Zhang een essay op het interne discussieforum, waar alle Facebook-medewerkers kunnen meelezen. Ze sloeg volgens eigen zeggen een ontslagvergoeding van tienduizenden dollars af, omdat die een clausule bevat waardoor ze niet kritisch mag spreken over haar tijd bij Facebook.

Vorige week besloot een andere Facebook-werknemer na ontslag te hebben genomen ook uit de school te klappen. Software-ontwikkelaar Ashok Chandwaney zegt dat het bedrijf simpelweg profiteert van het aanjagen van haat en verliet het bedrijf eveneens met een laatste essay op het interne forum.

In juni deed topman Zuckerberg een poging uit te leggen waarom berichten van president Trump ongemoeid bleven, terwijl Twitter was begonnen posts te voorzien van waarschuwingen en uitleg. Dat pakte slecht uit.

Woordvoerster Liz Bourgeois van Facebook ontkent in de Washington Post dat het bedrijf profiteert van haat. Ze wijst op de vele procedures die het bedrijf heeft ingesteld om desinformatie en haatberichten in een vroeg stadium te verwijderen.

Zhang zegt in haar memo dat er bij Facebook geen kwaadwillenden werken die vooropgezette doelen nastreven, maar dat door een houtje-touwtje-aanpak effectieve maatregelen soms lang op zich lieten wachten. Meer bij BuzzFeed News

Facebook heeft deze week officieel een ‘informatiecentrum klimaatwetenschap’ gelanceerd om specifiek nepnieuws rond klimaatverandering te pareren. Daar wordt volgens het platform feitelijke informatie samengebracht van wereldwijde, toonaangevende klimaatorganisaties, zodat mensen “haalbare stappen kunnen nemen” om klimaatverandering in hun eigen leven te helpen bestrijden.

Bekijk meer van

Sophie Zhang Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.