Verbazing, ergernis en ontzetting over verdwijnen Brandpunt+

Het nieuws over het verdwijnen van actualiteitenrubriek Brandpunt+ op televisie overviel vorige week kijkers én journalisten die aan het programma werken. Het voornemen wordt betreurd en met verbazing ontvangen: nog afgelopen januari zette de rubriek een nieuwe koers in waarbij niet enkel signaleren van problemen en uitdagingen als taak werd gesteld, maar 'nadrukkelijk' ook het zoeken naar perspectief en oplossingen.
Die koersverlegging kwam wat betreft de activiteiten op televisie dus te laat. Eindredacteur Henk van der Aa schreef afgelopen vrijdag op de website van Brandpunt+ over zijn verbazing over de terloopse wijze waarop het programma uit de schema’s voor 2019 is geveegd.
“Ook voor 2019 staat het jaarplan van de publieke omroep vol met termen als ‘innovatie’ en ‘revitalisering van bestaande titels’. We innoveerden ons een slag in de rondte, en revitaliseerden ondertussen een titel die uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stamt. Maar de eerste titel die wordt geschrapt op NPO 2, zijn wij dus”, aldus Van der Aa.
Brandpunt+ op televisie was wellicht geen kijkcijferhit, stelt Van der Aa, maar de verhalen hebben waarde en het programma werd hoog gewaardeerd, zou uit intern NPO-onderzoek blijken.
Dat kijkcijfers boven kwaliteit gaan, stoort meer mensen. Directeur debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht wijst op Twitter met een beschuldigende vinger naar de politiek. “Opdrachtgever Tweede Kamer zou zich ook achter de oren moeten krabben met hun platte kijkcijfereisen, in plaats van kwaliteitseisen.” Hij noemt het snijden in kwaliteitsjournalistiek niet te begrijpen.
Brandpunt-presentator Aart Zeeman is eveneens verbijsterd over de plannen. Via Twitter zegt hij: “Natuurlijk, niemand vindt het leuk als er een streep door je programma gaat. Maar deze onverwachte ingreep van de NPO is onrechtvaardig en onnavolgbaar.”
Journalist Sander ‘t Sas van EenVandaag (dat binnen recente NPO-plannen overigens ook wordt geraakt) verbaast zich over de opdracht aan Brandpunt om zich opnieuw uit te vinden - om vervolgens van de buis te worden gehaald. ‘t Sas hekelt de wispelturigheid van de besluitvorming bij de NPO.
Eerst een programma de opdracht geven het helemaal om te vormen, om het vervolgens van de buis te halen: @Brandpunt_plus De wispelturigheid van de @NPO is desastreus en onbegrijpelijk tegelijk, maar daar blijven de falende verantwoordelijken gewoon op het pluche. Droevig!
— Sander 't Sas (@SanderSas) June 21, 2018
Journaliste Kim van Keken verbaast zich over de vele bezuinigingen op journalistieke programma’s. “EenVandaag moet van zender verkassen voor een soap. Brandpunt+ stopt. Reporter was al weg. Ik ben kapot benieuwd wat er gaat gebeuren met al die (reis)programma’s voor BN’ers.”
Het gebrek aan uitleg - los van ‘we moeten bezuinigen’ - is een thema bij kijkers en collega-journalisten.
Journalist Ton F. van Dijk schrijft op zijn site dat de NPO zulke besluiten beter moet uitleggen, omdat “men het gevoel heeft dat kwaliteit wordt geofferd ten gunste van nietszeggend amusement”.
Journalist en auteur Louis van de Geijn grimgrapt op Twitter een suggestie voor vermaak op het slot van Brandpunt+:
Misschien een nieuwe serie: Ik Vertrek. Met journalisten die een camping beginnen.
— Louis van de Geijn (@LouisvandeGeijn) June 22, 2018
In de aankondiging op Facebook van het einde van de activiteiten van Brandpunt+ op televisie zeggen veel kijkers de ‘positieve en inspirerende’ insteek van het programma te waarderen.
Hoofdredacteur KRO-NCRV Hans Laroes stelde vorige week in NRC dat hij in gesprek gaat met de NPO om te pleiten voor een actualiteitenprogramma, “gericht op oplossingen en met een positieve insteek”.
Ondertussen draaien wij van @Brandpunt_plus gewoon door! #brandpunt+ pic.twitter.com/zyTHfSqh6R
— annemieke ruggenberg (@a_ruggenberg) June 22, 2018
Algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ laat weten dat het verdwijnen van Brandpunt+ wederom een bevestiging is van ‘de weeffout in het systeem’. ‘De NPO neemt besluiten over de programmering, maar neemt nul verantwoordelijkheid voor de personele gevolgen.’
Praat mee