NVJ compleet lid

— maandag 25 juni 2018, 14:25 | 0 reacties, praat mee

Verbazing, ergernis en ontzetting over verdwijnen Brandpunt+

Verbazing, ergernis en ontzetting over verdwijnen Brandpunt+
Het team presentatoren van Brandpunt+ | KRO-NCRV

Het nieuws over het verdwijnen van actualiteitenrubriek Brandpunt+ op televisie overviel vorige week kijkers én journalisten die aan het programma werken. Het voornemen wordt betreurd en met verbazing ontvangen: nog afgelopen januari zette de rubriek een nieuwe koers in waarbij niet enkel signaleren van problemen en uitdagingen als taak werd gesteld, maar 'nadrukkelijk' ook het zoeken naar perspectief en oplossingen. Laatste wijziging: 25 juni 2018, 16:58

Die koersverlegging kwam wat betreft de activiteiten op televisie dus te laat. Eindredacteur Henk van der Aa schreef afgelopen vrijdag op de website van Brandpunt+ over zijn verbazing over de terloopse wijze waarop het programma uit de schema’s voor 2019 is geveegd.

“Ook voor 2019 staat het jaarplan van de publieke omroep vol met termen als ‘innovatie’ en ‘revitalisering van bestaande titels’. We innoveerden ons een slag in de rondte, en revitaliseerden ondertussen een titel die uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stamt. Maar de eerste titel die wordt geschrapt op NPO 2, zijn wij dus”, aldus Van der Aa.

Brandpunt+ op televisie was wellicht geen kijkcijferhit, stelt Van der Aa, maar de verhalen hebben waarde en het programma werd hoog gewaardeerd, zou uit intern NPO-onderzoek blijken.

Dat kijkcijfers boven kwaliteit gaan, stoort meer mensen. Directeur debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht wijst op Twitter met een beschuldigende vinger naar de politiek. “Opdrachtgever Tweede Kamer zou zich ook achter de oren moeten krabben met hun platte kijkcijfereisen, in plaats van kwaliteitseisen.” Hij noemt het snijden in kwaliteitsjournalistiek niet te begrijpen.

Brandpunt-presentator Aart Zeeman is eveneens verbijsterd over de plannen. Via Twitter zegt hij: “Natuurlijk, niemand vindt het leuk als er een streep door je programma gaat. Maar deze onverwachte ingreep van de NPO is onrechtvaardig en onnavolgbaar.”

Journalist Sander ‘t Sas van EenVandaag (dat binnen recente NPO-plannen overigens ook wordt geraakt) verbaast zich over de opdracht aan Brandpunt om zich opnieuw uit te vinden - om vervolgens van de buis te worden gehaald. ‘t Sas hekelt de wispelturigheid van de besluitvorming bij de NPO.

Journaliste Kim van Keken verbaast zich over de vele bezuinigingen op journalistieke programma’s. “EenVandaag moet van zender verkassen voor een soap. Brandpunt+ stopt. Reporter was al weg. Ik ben kapot benieuwd wat er gaat gebeuren met al die (reis)programma’s voor BN’ers.”

Het gebrek aan uitleg - los van ‘we moeten bezuinigen’ - is een thema bij kijkers en collega-journalisten.

Journalist Ton F. van Dijk schrijft op zijn site dat de NPO zulke besluiten beter moet uitleggen, omdat “men het gevoel heeft dat kwaliteit wordt geofferd ten gunste van nietszeggend amusement”.

Journalist en auteur Louis van de Geijn grimgrapt op Twitter een suggestie voor vermaak op het slot van Brandpunt+:

In de aankondiging op Facebook van het einde van de activiteiten van Brandpunt+ op televisie zeggen veel kijkers de ‘positieve en inspirerende’ insteek van het programma te waarderen.

Hoofdredacteur KRO-NCRV Hans Laroes stelde vorige week in NRC dat hij in gesprek gaat met de NPO om te pleiten voor een actualiteitenprogramma, “gericht op oplossingen en met een positieve insteek”.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ laat weten dat het verdwijnen van Brandpunt+ wederom een bevestiging is van ‘de weeffout in het systeem’. ‘De NPO neemt besluiten over de programmering, maar neemt nul verantwoordelijkheid voor de personele gevolgen.’

Bekijk meer van

NPO KRO-NCRV Brandpunt+

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.