website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Venezuela zet Amerikaanse journalist uit

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 8 maart 2019, 09:01

Reuters / Zachary Fagenson

Reuters / Zachary Fagenson

Nieuws De Amerikaanse journalist Cody Weddle is donderdag Venezuela uitgezet. Weddle werd woensdag samen met zijn Venezolaanse medewerker Carlos Camacho opgepakt. De 28-jarige Weddle – die als freelancer werkt voor de Amerikaanse tv-zender WPLG en de krant Miami Herald – werd twaalf uur lang vastgehouden en ondervraagd door de contraspionagedienst. Hij kreeg daarbij een ski-masker op zijn hoofd. Weddle, die sinds 2014 in Venezuela woont, werd beschuldigd van verraad en spionage.

“Ze stelden vragen of mijn werk en met wie ik contact had”, aldus Weddle volgens The New York Times. “Ze wilden weten met welke militairen ik contact had, welke politici van de oppositiepartijen ik ken en met welke politici ik de afgelopen dagen heb gesproken.”

Weddle deed in Venezuela met name verslag van de terugkeer van de politieke oppositieleider Juan Guaidó, die door president Maduro de toegang tot het land ontzegd was. De Verenigde Staten eisten woensdag onmiddellijke vrijlating van Weddle en kondigde nieuwe sancties af tegen het regime van president Nicolás Maduro. Zowel de journalist als zijn medewerker zijn uiteindelijk vrijgelaten. Weddle keerde donderdag terug naar de Verenigde Staten.

Het is niet de eerste keer dat de Venezolaanse regering journalisten in het land lastig valt. In februari werd onder andere een team van de Spaanstalige Amerikaanse zender Univision News korte tijd vastgehouden. Eerder die maand werd ook nog een team van het persbureau EFE gearresteerd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.