banner festival 23

— vrijdag 8 maart 2019, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Venezuela zet Amerikaanse journalist uit

Reuters / Zachary Fagenson

De Amerikaanse journalist Cody Weddle is donderdag Venezuela uitgezet. Weddle werd woensdag samen met zijn Venezolaanse medewerker Carlos Camacho opgepakt. De 28-jarige Weddle – die als freelancer werkt voor de Amerikaanse tv-zender WPLG en de krant Miami Herald – werd twaalf uur lang vastgehouden en ondervraagd door de contraspionagedienst. Hij kreeg daarbij een ski-masker op zijn hoofd. Weddle, die sinds 2014 in Venezuela woont, werd beschuldigd van verraad en spionage. Laatste wijziging: 8 maart 2019, 09:03

“Ze stelden vragen of mijn werk en met wie ik contact had”, aldus Weddle volgens The New York Times. “Ze wilden weten met welke militairen ik contact had, welke politici van de oppositiepartijen ik ken en met welke politici ik de afgelopen dagen heb gesproken.”

Weddle deed in Venezuela met name verslag van de terugkeer van de politieke oppositieleider Juan Guaidó, die door president Maduro de toegang tot het land ontzegd was. De Verenigde Staten eisten woensdag onmiddellijke vrijlating van Weddle en kondigde nieuwe sancties af tegen het regime van president Nicolás Maduro. Zowel de journalist als zijn medewerker zijn uiteindelijk vrijgelaten. Weddle keerde donderdag terug naar de Verenigde Staten.

Het is niet de eerste keer dat de Venezolaanse regering journalisten in het land lastig valt. In februari werd onder andere een team van de Spaanstalige Amerikaanse zender Univision News korte tijd vastgehouden. Eerder die maand werd ook nog een team van het persbureau EFE gearresteerd.

Bekijk meer van

Venezuela Cody Weddle

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.