training eu starters

— dinsdag 29 september 2015, 14:44 | 0 reacties, praat mee

Van der Steur ‘wist niet van omvang gesprekken’

Bart Maat / ANP

Minister van Justitie Ard van der Steur is in zijn eerste reactie op de eerste foto van het proefverlof van Volkert van der Graaf volgens eigen zeggen 'te summier' geweest. Ook zegt de minister dat hij de "aard en omvang" onvoldoende heeft gerealiseerd met betrekking tot gesprekken die vanuit de overheid zijn gevoerd over enscenering van de foto. Laatste wijziging: 4 augustus 2016, 13:31

Het Openbaar Ministerie, de reclassering, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en andere justitie-onderdelen hebben voorafgaand en tijdens de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der Graaf onderling en met zijn advocaat contact gehad. Daarbij is volgens Van der Steur “maken en publiceren van de foto” nadrukkelijk aan de orde geweest.

Vorige week lekte uit dat de ‘toevallige paparazzi-foto’ die in juni 2014 in De Telegraaf verscheen tot in detail was geregisseerd. Het was Van der Graaf echter bij zijn voorwaardelijke invrijheidstelling verboden contact met de media te hebben. Even leek het erop dat de moordenaar van politicus Pim Fortuyn daarmee die voorwaarden had geschonden.

In de brief stelt Van der Steur echter dat vorig jaar al door het OM werd gesteld dat meewerken aan de foto geen overtreding van het mediaverbod zou betekenen.

De minister vervolgt: “Nu ik een completer beeld van de gang van zaken heb gekregen, concludeer ik dat het verstandiger was geweest ofwel mededeling te doen van het feit dat ik van gesprekken had vernomen en dat dit verder precies zou moeten worden uitgezocht, ofwel de mondelinge vragen van uw Kamer alleen te beantwoorden met de mededeling dat de gang van zaken precies zou moeten worden uitgezocht en dat ik uw Kamer daarover nader zou informeren. Dit had dan ook in de brief aan uw Kamer kunnen worden vermeld. Ik had dan zowel de voorgeschiedenis als de publicatie van de foto in mijn uiteindelijke beantwoording kunnen betrekken met de kennis die na mijn onderzoek is opgedaan. Ik betreur deze gang van zaken.”

Van der Steur plant geen extra maatregelen tegen betrokken instanties of individuen. Tegenover de Kamer stelt hij dat in de toekomst de informatievoorziening aan bewindspersonen moet verbeteren, nu volgens hem “gevoelige informatie een aantal malen tot medewerkersniveau beperkt is gebleven”. De ambtelijke leiding moet vanaf nu gevoelige informatie ‘tijdig escaleren’.

Op donderdag debatteert de Kamer met de minister van Justitie over de zaak.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.