banner festival 23

— woensdag 29 juni 2022, 12:13 | 0 reacties, praat mee

Uslu en Yesilgöz-Zegerius maken meer bekend over de aanpak van persveiligheid en -vrijheid

Minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) gaan iets dieper in op hun plan van aanpak om de persveiligheid en -vrijheid in Nederland te verbeteren. Laatste wijziging: 29 juni 2022, 12:40

Op 7 juni maakte Uslu bekend dat er extra miljoenen bijkomen voor lokale publieke omroepen en onderzoeksjournalistiek in Nederland. Ook maakte ze toen bekend voor de zomer met een plan van aanpak te komen waarmee de persveiligheid en persvrijheid versterkt moet worden. Aan dit plan werkt Uslu samen met minister Yeşilgöz.

Een van de onderdelen van dit plan betreft het versterken van mediawijsheid. Uslu wil in samenwerking met Netwerk Mediawijsheid een aanpak opzetten om Nederlanders bewust te maken van het functioneren van media en journalistiek, ‘hoe de journalistiek de macht controleert en hoe een democratie niet kan bestaan zonder een vrije, kritische en onafhankelijke pers’.

Online intimidatie van journalisten tegengaan
Daarnaast wil het kabinet zorgen voor een systeem om online intimidatie van journalisten tegen te gaan. Uslu en staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaan daarvoor in overleg met de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie, het Openbaar Ministerie en belangrijke sociale mediaplatforms.

In april bleek uit onderzoek onder leiding van Free Press Unlimited dat de agressie tegen journalisten toeneemt. Het Nederlandse PersVeilig kreeg afgelopen jaar 272 meldingen binnen van journalisten die waren lastiggevallen, werden geïntimideerd of te maken kregen met geweld. In 2020 stond de teller nog op 121 meldingen. Uslu wil daarom kijken bij landen die het beter doen dan Nederland en daar het eigen beleid op aanpassen.

Eerder werd al bekendgemaakt dat overheid de samenwerking met PersVeilig tot en met 2024 verlengd. Journalisten kunnen bij PersVeilig terecht als ze bedreigd worden, maar ook om trainingen bij te wonen die hen weerbaarder maakt in conflictsituaties. Voor freelance journalisten is er een soortgelijk initiatief: het Flexibel Beschermingspakket Freelancers. Dit pakket loopt tot 2023. De bewindspersonen gaan echter met de sector in gesprek over de vraag of dat pakket vanaf 2024 een vervolg kan krijgen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.