— dinsdag 7 juni 2022, 13:16 | 0 reacties, praat mee

Kabinet investeert miljoenen extra steun aan lokale media en onderzoeksjournalistiek

© Robin Utrecht

De media-investeringen van het kabinet gaan naar lokale journalistiek en onderzoeksjournalistiek. Daarmee hoopt het de sector "te versterken, kwalitatief te verbeteren en onafhankelijker te maken". Ook werkt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) aan een plan om de persveiligheid en -vrijheid te versterken. Laatste wijziging: 7 juni 2022, 13:19

Dat meldt Uslu dinsdag per brief aan de Tweede Kamer. In totaal is er ruim 11 miljoen euro beschikbaar voor lokale publieke omroepen. Dit geld is ter ondersteuning voor “hun professionalisering en onafhankelijkheid”. In het coalitieakkoord was al aangekondigd dat er deze kabinetsperiode 30 miljoen euro naar media gaat.

In de onderzoeksjournalistiek investeert het kabinet 2,4 miljoen euro extra, bovenop de 5 miljoen euro die het eerder beschikbaar stelde. Met dit geld kunnen media onderzoeksjournalisten opleiden en “diepgravende journalistieke producties maken”.

Naast de investeringen meldt de staatssecretaris voor de zomer met een plan te komen dat de persveiligheid en persvrijheid moet versterken. Aan dit plan werkt Uslu samen met minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid).

In april bleek uit onderzoek onder leiding van Free Press Unlimited dat de agressie tegen journalisten toeneemt. Het Nederlandse PersVeilig kreeg afgelopen jaar 272 meldingen binnen van journalisten die waren lastiggevallen, werden geïntimideerd of te maken kregen met geweld. In 2020 stond de teller nog op 121 meldingen.

Bekijk meer van

Gunay Uslu

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.