word studentlid

— vrijdag 17 mei 2019, 13:05 | 0 reacties, praat mee

Uitspraak rechtszaak tussen freelancers en De Persgroep aangehouden

Uitspraak rechtszaak tussen freelancers en De Persgroep aangehouden
Van Uem, advocaat Volgenant en Rogier bij aanvang van de zitting | Eric Brinkhorst / ANP

UPDATE De rechtbank van Amsterdam heeft een uitspraak in de rechtszaak die freelance (foto)journalist Britt van Uem en Ruud Rogier aanspanden tegen De Persgroep aangehouden. De rechter wil graag meer informatie over de tarieven die De Persgroep hanteert, voordat hij overgaat tot een uitspraak. Dat blijkt uit de tussenvonnissen die vrijdag zijn uitgesproken. Laatste wijziging: 17 mei 2019, 15:50

In de tussenvonnissen vraagt de rechter zowel freelancers Van Uem en Rogier als De Persgroep om meer stukken te leveren die betrekking hebben op de vergoedingen die De Persgroep hanteert. Daar hoort in ieder geval een tarieflijst bij, inclusief de daarbij behorende toelichting. Pas na indiening van die stukken velt de rechter een oordeel.

Hoewel Van Uem en Rogier tijdens de zitting op 3 april samen optrokken, betreft het wel twee individuele zaken. Om die reden is er zowel een tussenvonnis in de zaak die Van Uem aanspande (je vindt dat vonnis hier) als in de zaak van Rogier tegen De Persgroep (hier te vinden).

De Persgroep en de freelancers hebben tot 14 juni de tijd de gevraagde stukken in te dienen. Daarna hebben de partijen nog vier weken de tijd om op elkaars ingebrachte stukken te reageren.

Belangrijke stap
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de tussenvonnissen van de rechtbank in een persbericht een belangrijke stap. De belangenvereniging is blij dat de rechter stelt dat het voor het bepalen van de vergoeding van freelancers van belang is ook te kijken naar wat journalisten in loondienst verdienen en dat het relevant is om ook te kijken naar wat freelancers met hun opdracht per uur verdienen. “Dat de rechter deze twee omstandigheden mee laat wegen bij het bepalen van een billijke vergoeding is nieuw.”

Bart Verkade, zakelijk directeur bij De Persgroep Nederland, geeft per tekstbericht aan dat De Persgroep geen behoefte heeft om op de tussenvonnissen te reageren.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.