Villamedia is vandaag gesloten. Vacatures worden morgen weer geplaatst.

— donderdag 29 juni 2017, 13:38 | 0 reacties, praat mee

Uitspraak in hoger beroep tegen boek ‘De gekooide recherche’

Michiel Princen - © Olivier Middendorp / Hollandse Hoogte

Er komt definitief geen verbod op het boek De gekooide recherche van voormalig Telegraaf-onderzoeksjournalist Michiel Princen. Het Gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag in hoger beroep alle eisen afgewezen van een van de besproken personen in het boek, Jonathan Tobing.

In maart 2016 kreeg de klager nul op rekest bij de rechtbank in Den Haag.

De klager maakte bezwaar tegen vermelding in het boek en verwijzingen naar de eerdere strafzaak die tegen hem werden gevoerd. Hij had zowel de auteur Michiel Princen als de Staat der Nederlanden en de Nationale Politie gedagvaard. Als meest vergaande eis wilde Tobing dat het boek uit de winkel zou worden gehaald. Daarnaast wilde hij een aanzienlijke schadevergoeding.

De in het boek beschreven en bekende strafzaken tegen Holleeder, Paarlberg en Tobing vergroten volgens het Hof de zeggingskracht van het boek, vanwege de controleerbaarheid en geloofwaardigheid. “In die zin draagt ook het noemen van de naam van Tobing en het tonen van zijn portret bij aan het hiervoor genoemde algemeen belang. Het betoog van Tobing dat Princen het nagestreefde doel ook had kunnen bereiken zonder zijn naam te noemen treft in zoverre dus geen doel.”

Het Hof laat ook meewegen dat Tobing voorafgaand aan de publicatie van De Gekooide recherche zelf ook al vaak aandacht van de media trok. “Dat gedrag van Tobing brengt ook mee dat zijn beroep op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer minder zwaarder weegt.”

De klager stelde verder dat Princen als oud-rechercheur wederrechtelijk informatie uit politiesystemen in zijn boek had verwerkt. “Naar het oordeel van het hof kan op basis van de beschikbare stukken niet als vaststaand worden aangenomen dat de informatie die Princen in zijn boek heeft gepubliceerd is gebaseerd op geheim materiaal.” Veel van wat er in het boek is beschreven is bekend geworden uit andere publicaties. Meer bij IE-forum

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.