noodfonds

— woensdag 9 november 2016, 14:59 | 0 reacties, praat mee

Uitspraak EHRM rond Hongarije tevens overwinning voor journalisten

Het gebouw van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens | Frederick Florin / AFP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft in een zaak tussen een mensenrechtenorganisatie en de Hongaarse staat bevestigd dat toegang tot informatie een belangrijk onderdeel is van de vrijheid van meningsuiting. De organisatie Magyar Helsinki Bizottság werd toegang tot cruciale informatie rond de Hongaarse politie ontzegd. Ten onrechte, aldus het Hof.

Magyar Helsinki Bizottság wilde informatie over de toewijzing van pro-deo advocaten. Er waren geruchten dat de politie invloed uitoefende op de toewijzing van de advocaten, maar de Hongaarse rechters weigerden politiediensten te dwingen informatie over de procedure openbaar te maken.

De zaak kwam uiteindelijk via het Hongaarse Hooggerechtshof bij het EHRM terecht. Die oordeelt nu dat de weigering die informatie met de mensenrechtenorganisatie te delen, de rechten van aangeklaagden onder artikel 10 van het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden heeft geschonden.

De uitspraak wordt gezien als een grote overwinning voor journalisten, bloggers en non-gouvernementele organisaties die een maatschappelijke waakhondfunctie uitvoeren.Meer bij Media Defence / Uitspraak EHRM 18030/11 [.pdf]

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.