training eu starters

— woensdag 21 oktober 2015, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Rechten van ‘onherkenbare’ Finse journalist niet geschonden

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft geoordeeld dat de rechten van een Finse journalist, die bij een demonstratie werd opgepakt, niet zijn geschonden. Markus Pentikäinen werd ruim 17 uur vastgehouden en daarmee zou zijn recht op vrijheid van meningsuiting zijn geschonden. Het Hof is het daarmee oneens. Laatste wijziging: 29 oktober 2015, 13:50

Pentikäinen was voor de politie op geen enkele manier te herkennen als journalist, aldus de rechters van de zogeheten Grand Chamber. Hij droeg enkel donkere kleren - iets dat de rechters ‘de dress code’ voor demonstranten noemen. Hij was daarmee voor de politie niet herkenbaar als journalist. Pas toen Pentikäinen werd opgepakt, maakte hij zich als zodanig bekend. Ook bekende Pentikäinen dat hij zijn perskaart pas daarna op zijn borst was gaan dragen.

Volgens Pentikäinen was hij niet op de hoogte van een politie-order aan de demonstranten om te verspreiden. De rechters maakten van die klacht gehakt, omdat Pentikäinen eerder zelf aan een agent had verklaard “binnen het gebied te zullen blijven”. Hij was daarmee volgens zijn eigen woorden op de hoogte van een verspreidingsorder aan de groep, aldus de rechters.

De rechters wogen verder mee hoe de Finse autoriteiten met Pentikäinen zijn omgegaan na zijn arrestatie. Er zijn geen boetes opgelegd en de journalist werd niet officieel aangeklaagd - hij kreeg enkel een officiële waarschuwing. Daarmee is er ook geen strafblad ontstaan. Van een verkillend effect op de persvrijheid kan niet worden gesproken, aldus het Hof.

Uit ander beschikbaar materiaal van die dag blijkt dat de Finse politie media niet hebben gehinderd om verslag te doen van de demonstraties. Alles meewegend is er van een overtreding van artikel 10 (dat vrijheid van meningsuiting garandeert) naar het oordeel van de rechters dus geen sprake.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.