word studentlid

— woensdag 6 juli 2016, 16:31 | 0 reacties, praat mee

Uitkering tweede deel reprogelden pas in november

Uitkering tweede deel reprogelden pas in november
ANP XTRA / Les van Lieshout

Freelance journalisten die reikhalzend uitzien naar het tweede deel van hun reprorechtgelden over 2014, moeten nog geduld hebben tot november. Pas dan keert Stichting Reprorecht – de organisatie die de gelden int bij bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen – het tweede deel van de rechtenvergoeding uit aan verdeelorganisaties als Lira en Pictoright. Die organisaties verdelen het geld vervolgens onder hun leden. De vergoeding van de reprorechtgelden over 2015 wordt ook in november naar de verdeelorganisaties overgemaakt. Laatste wijziging: 6 juli 2016, 17:49

In normale jaren ontvangen zelfstandigen die via Lira en Pictoright zijn aangesloten bij Stichting Reprorecht in december een vergoeding voor eventuele kopietjes die bij bedrijven, de overheid en scholen gemaakt zijn van hun werk. De vergoeding over 2014 – die eind vorig jaar betaald zou worden – werd echter opgesplitst in twee delen, omdat onderhandelingen tussen makers en uitgevers uitliepen. In die onderhandelingen moest onder andere de hoogte van de uitkering en de verdeelsleutel worden bepaald.

De verdeelsleutel bepaalt welk percentage van de totale gelden voor welk type werken beschikbaar wordt gesteld. Opvallend aan de nieuwe verdeelsleutel is dat het percentage dat voor krantenartikelen wordt gereserveerd aanzienlijk is gegroeid (van 3 procent naar 11 procent). Kort door de bocht gezegd betekent dat, dat zelfstandig journalisten die veel voor kranten schrijven een hogere rechtenvergoeding mogen verwachten dan in voorgaande jaren.

Journalisten die vooral voor publiekstijdschriften schrijven moeten het met wat minder stellen: de vergoeding voor die branche liep terug van 4 procent van het totaal naar 3 procent. Ook journalisten die vooral voor vakbladen schrijven krijgen een kleiner stuk van de taart om te verdelen (van 19 naar 13 procent). Hetzelfde geldt voor journalisten die in het buitenland publiceren (van 14 naar 6 procent). Freelancers die visuele producties leveren, zoals fotografen, krijgen net als de krantenschrijvers een beetje meer (13 procent in plaats van 11 procent).

In totaal wordt er over 2014 een bedrag van 24 miljoen euro uitgekeerd, waarvan de helft eind vorig jaar al is voldaan. De uitkering van het tweede deel van de reprorechtgelden laat langer op zich wachten dan eind vorig jaar toegezegd. In eerste instantie zou de vergoeding voor freelancers plaatsvinden in het tweede kwartaal van het jaar. De leenrechtenvergoeding, een vergoeding voor de uitleen van kranten en tijdschriften in bibliotheken, is in december wel in zijn geheel voldaan.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.