website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Uitgevers zien brood in arrest hof

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 4 augustus 2011, 09:34

Nieuws

Het arrest van het gerechtshof in Leeuwarden, waarin de zogeheten persexceptie aan banden wordt gelegd, zorgt voor vreugde bij uitgevers. Ze gaan volgens de Leeuwarder Courant verhaal halen bij eigenaren van websites die zonder toestemming of vergoeding artikelen van kranten en tijdschriften overnemen. Zo laat De Gelderlander honderden domeinen, die in het verleden krantenkopij hebben gebruikt, opnieuw toetsen.

Volgens directeur Bart Bouter van Auxen (v.h. Cozzmoss), dat namens Nederlands Dagblad, Trouw, Volkskrant en andere uitgevers speurt naar kopijpiraten op het internet, biedt het arrest veel handvatten om overtreders aan te pakken. “Het gaat om een paar honderd sites. Als daar contracten uit voortvloeien kunnen we voor onze opdrachtgevers veel geld verdienen”, aldus Bouter.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Paul Disco, 4 augustus 2011, 13:58

    Het ziet ernaar uit dat Artikel 15, 1e en 2e lid, van de Auteurswet aan herziening toe zijn. Want nu is de status dat:
    1. Knipselkranten ook vallen onder dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift, in een radio- of televisieprogramma of ander medium dat een zelfde functie vervult.
    2. Voor nieuwsberichten en gemengde berichten WEL een voorbehoud voor het auteursrecht kan worden gemaakt, ook als het niet uitdrukkelijk is voorbehouden.
    Was het niet gewoon de bedoeling van de persexceptie dat pers van pers kan overnemen (artikel 15, lid 1), en al helemaal als het gaat om generieke nieuwsartikelen (lid 2)? Dat tweede lid in de Auteurswet slaat nu nergens meer op.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.