— donderdag 4 augustus 2011, 09:34 | 1 reactie, praat mee

Uitgevers zien brood in arrest hof

Het arrest van het gerechtshof in Leeuwarden, waarin de zogeheten persexceptie aan banden wordt gelegd, zorgt voor vreugde bij uitgevers. Ze gaan volgens de Leeuwarder Courant verhaal halen bij eigenaren van websites die zonder toestemming of vergoeding artikelen van kranten en tijdschriften overnemen. Zo laat De Gelderlander honderden domeinen, die in het verleden krantenkopij hebben gebruikt, opnieuw toetsen. Volgens directeur Bart Bouter van Auxen (v.h. Cozzmoss), dat namens Nederlands Dagblad, Trouw, Volkskrant en andere uitgevers speurt naar kopijpiraten op het internet, biedt het arrest veel handvatten om overtreders aan te pakken. "Het gaat om een paar honderd sites. Als daar contracten uit voortvloeien kunnen we voor onze opdrachtgevers veel geld verdienen", aldus Bouter.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Paul Disco, 4 augustus 2011, 13:58

Het ziet ernaar uit dat Artikel 15, 1e en 2e lid, van de Auteurswet aan herziening toe zijn. Want nu is de status dat:
1. Knipselkranten ook vallen onder dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift, in een radio- of televisieprogramma of ander medium dat een zelfde functie vervult.
2. Voor nieuwsberichten en gemengde berichten WEL een voorbehoud voor het auteursrecht kan worden gemaakt, ook als het niet uitdrukkelijk is voorbehouden.
Was het niet gewoon de bedoeling van de persexceptie dat pers van pers kan overnemen (artikel 15, lid 1), en al helemaal als het gaat om generieke nieuwsartikelen (lid 2)? Dat tweede lid in de Auteurswet slaat nu nergens meer op.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.