Uitgevers en producenten boos over ‘marktverstorende speelruimte’ VRT

Een onlangs gelekte zogenoemde beheersovereenkomst van de publieke omroep VRT voor 2021-2025 zet kwaad bloed bij Vlaamse productiehuizen en commerciële mediabedrijven. Ze stellen dat de rol van de met belastinggeld gefinancierde VRT te ruim is geformuleerd.
Het steekt partijen (waaronder producenten en uitgevers als DPG Media, SBS en Mediahuis) dat ze niet zijn betrokken bij het opstellen van de overeenkomst. Dat zou voor het eerst zijn, zeggen ze.
De mediasector zegt dat de overeenkomst minder ver gaat dan is vastgelegd in het Vlaams regeerakkoord, meldt De Tijd. Het dagblad kreeg inzage in een gelekte versie van de overeenkomst.
Belangrijkste ergernissen zijn het percentage van het budget dat VRT verplicht bij de externe creatieve sector moet uitgeven. Het is met 18,25 procent een bevriezing van het huidige percentage, maar volgens mediabedrijven is het een de facto dáling, aangezien meer bedrijven dan voorheen expliciet worden genoemd: niet alleen productiehuizen maar ook audioproducenten, gamebedrijven en websitebouwers.
Uitgevers zijn ontstemd over de speelruimte die VRT zou krijgen om langere tekststukken te plaatsen op VRT-nieuwssites. Dat zou marktverstorend zijn. Er zouden verder te weinig restricties zijn om met het VRT-streamingplatform te concurreren met commerciële diensten.
Het gaat nog over een concepttekst, meldt De Tijd. De omroep en verantwoordelijke ministers wilden tegenover de krant niet reageren. De definitieve beheersovereenkomst moet voor de kerst ‘zijn afgeklopt’. Meer bij De Tijd
Praat mee