training eu starters

— woensdag 18 november 2020, 09:45 | 0 reacties, praat mee

Uitgevers en producenten boos over ‘marktverstorende speelruimte’ VRT

Een regieruimte van omroep VRT | AFP

Een onlangs gelekte zogenoemde beheersovereenkomst van de publieke omroep VRT voor 2021-2025 zet kwaad bloed bij Vlaamse productiehuizen en commerciële mediabedrijven. Ze stellen dat de rol van de met belastinggeld gefinancierde VRT te ruim is geformuleerd. Laatste wijziging: 18 november 2020, 12:32

Het steekt partijen (waaronder producenten en uitgevers als DPG Media, SBS en Mediahuis) dat ze niet zijn betrokken bij het opstellen van de overeenkomst. Dat zou voor het eerst zijn, zeggen ze.

De mediasector zegt dat de overeenkomst minder ver gaat dan is vastgelegd in het Vlaams regeerakkoord, meldt De Tijd. Het dagblad kreeg inzage in een gelekte versie van de overeenkomst.

Belangrijkste ergernissen zijn het percentage van het budget dat VRT verplicht bij de externe creatieve sector moet uitgeven. Het is met 18,25 procent een bevriezing van het huidige percentage, maar volgens mediabedrijven is het een de facto dáling, aangezien meer bedrijven dan voorheen expliciet worden genoemd: niet alleen productiehuizen maar ook audioproducenten, gamebedrijven en websitebouwers.

Uitgevers zijn ontstemd over de speelruimte die VRT zou krijgen om langere tekststukken te plaatsen op VRT-nieuwssites. Dat zou marktverstorend zijn. Er zouden verder te weinig restricties zijn om met het VRT-streamingplatform te concurreren met commerciële diensten.

Het gaat nog over een concepttekst, meldt De Tijd. De omroep en verantwoordelijke ministers wilden tegenover de krant niet reageren. De definitieve beheersovereenkomst moet voor de kerst ‘zijn afgeklopt’. Meer bij De Tijd

Bekijk meer van

VRT

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.