— maandag 29 maart 2021, 11:16 | 0 reacties, praat mee

Uitgeverij Tribune Publishing mogelijk naar steenrijke filantropen

EPA

De Zwiterse miljardair Hansjörg Wyss heeft zijn interesse uitgesproken in een volledig overname van de Amerikaanse uitgeverij Tribune Publishing. Hij wil samen met de Amerikaanse miljonair en hotelier Stewart Bainum een non-profit financieren, waar de kranten onderdak kunnen vinden. Ze vinden in hun plannen wel investeringsfonds Alden Global Capital tegenover zich, dat onlangs stappen zette om de hele uitgeverij in handen te krijgen. Laatste wijziging: 29 maart 2021, 11:23

Dagblad The Baltimore Sun en twee regionale kranten uit het Tribune-portfolio zouden al in Bainums non-profit-uitgeverij komen, voor een bedrag van 65 miljoen dollar. De onderhandelingen tussen Bainum en het investeringsfonds liggen echter stil, meldt de New York Times. Wyss en Bainum willen nu samen de hele Tribune-uitgeverij kopen en hebben daar rond 650 miljoen dollar voor over.

Het bestuur van Tribune Publishing liep daar niet direct warm voor. Tegelijk bleef de deur op een kier: vorige week werd in documenten aan de beurstoezichthouder gemeld dat de uitgeverij afwacht of Bainum de middelen bij elkaar weet te brengen.

Wyss woont met zijn familie in Wyoming, in het midden van de Verenigde Staten. Hij zegt de maatschappelijke waarde van kranten te zien en wil voorkomen dat “nog een krant die de waarheid kan verkondigen aan het Amerikaanse publiek in het afvoerputje verdwijnt.”

Kranten in de Verenigde Staten werden de laatste jaren overgenomen door investeringsfondsen met weinig tot geen binding met de journalistiek.

In de laatste zestien jaar ging één op de vijf Amerikaanse failliet, en overblijvers zijn vooral interessant voor beleggingsfondsen, voor nog één laatste uitknijp-ronde. Dat bestaat vooral uit bezuinigen, ontslagen en afromen van winsten. Het vastgoed van de kranten, vaak historische kantoorpanden op toplocaties, gaat meestal direct in de verkoop.

Tegenover de New York Times zegt Wyss dat hij misschien naïef is, maar dat investeringen in een professioneel personeelsbestand en flink wat geld in digitaal “de kranten winstgevend uiteindelijk winstgevend zullen maken.” Meer bij de New York Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.