— donderdag 17 mei 2018, 08:43 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse Senaat stemt voor behoud netneutraliteit

In de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse Senaat de deur naar netneutraliteit weer op een kiertje gezet. De Senaat steunde in kleine meerderheid (53 tegen 47) een resolutie om een eerder besluit van toezichthouder FCC om netneutraliteit te schrappen, ongeldig te verklaren. Laatste wijziging: 17 mei 2018, 08:46

Netneutraliteit voorziet in gelijke behandeling van alle data op internet, ongeacht of dit van een groot concern als Google komt of een kleine site. Het geeft bijvoorbeeld een eerlijke kans aan bedrijven, die niet hoeven te vrezen voor tariefbarrières, vertragingen , blokkades of andere anti-concurrerende maatregelen van rivalen.

De resolutie om in de Verenigde Staten zo’n eerlijk speelveld te handhaven moet nu nog langs het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De verwachting is dat de resolutie in het door Republikeinen gedomineerde Huis alsnog zal sneuvelen. Toezichthouder FCC besloot in december vorig jaar dat netneutraliteit de groei van het internet juist hindert en telecombedrijven ontmoedigt te investeren in verbeteringen van het netwerk.

Europa ziet dat volstrekt anders en koos voor een strikte interpretatie van netneutraliteit, die in Nederland zelf nog wat strenger is. Zo is hier zero rating verboden, wat inhoudt dat sommige diensten zoals muziek- of videostreaming niet meetellen bij het dataverkeer.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom kondigde gisteren een stap naar de rechter aan, omdat T-Mobile een muziekdienst aanbiedt met zero rating. Daarmee wordt de aangeboden dienst bevoordeeld boven muziekdiensten die niet met T-Mobile meewerken en dat is tegen de wet, aldus Bits of Freedom.

Wanneer het Huis van Afgevaardigden over de resolutie stemt is nog niet bekend. Een aantal Amerikaanse staten heeft op regionaal niveau wetgeving rond netneutraliteit ingevoerd, om consumenten en bedrijven te beschermen. Ook lopen er nog rechtszaken tegen het originele besluit van de FCC.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.