— maandag 2 oktober 2017, 08:25 | 0 reacties, praat mee

Uitgever van Vogue, The New Yorker en Vanity Fair (89) overleden

© Barbara Walton / EPA

De Amerikaanse mediamagnaat Samuel 'Si' Irving Newhouse jr. is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was de uitgever van een aantal prestigieuze bladen in de Verenigde Staten zoals Vogue, The New Yorker en Vanity Fair.

Si Newhouse was samen met zijn broer Donald erfgenaam van het media-imperium Advance Publications, dat door zijn vader in 1922 was opgericht. Tijdschriftuitgever Condé Nast was een van de poten van het bedrijf en kwam in handen van Si. Newhouse bouwde de uitgeverij van zijn vader, samen met zijn broer, uit tot een bedrijf met 25.000 medewerkers. Zijn vermogen wordt geschat op bijna 11 miljard euro.

Zijn broer Donald hield zich binnen de uitgeverij vooral bezig met de tak die regionale kranten in de VS uitgaf, Si zelf met de tijdschriften. Hij was verantwoordelijk voor de aanstelling van Tina Brown bij Vanity Fair, Diana Vreeland en Anna Wintour bij Vogue en David Remnick bij The New Yorker.

Daarnaast had Newhouse 25 procent van de aandelen in een mediabedrijf waaronder diverse tv-zenders en themakanalen vallen, zoals The Discovery Channel.

Newhouse stond ook bekend als filantroop en fervent kunstverzamelaar. In zijn collectie bevinden zich werken van Pablo Picasso, Andy Warhol en Jasper Johns. In Nederland is Newhouse vooral bekend als de eigenaar van Piet Mondriaans schilderij Victory Boogie Woogie, dat hij in 1997 voor 82 miljoen gulden (37 miljoen euro) aan de Nederlandse Staat verkocht. Meer bij de NOS / de Volkskrant
https://nos.nl/artikel/2195760-uitgever-van-vogue-the-new-yorker-en-vanity-fair-89-overleden.html
https://www.volkskrant.nl/media/mediabaron-die-het-tijdperk-van-de-hoofdredacteur-als-beroemdheid-inluidde~a4519541/

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.