Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 29 november 2023, 12:35 | 0 reacties, praat mee

Uitgever Sports Illustrated wist artikelen na berichtgeving over AI-inzet

Een van de auteurs, Drew Ortiz (met mailadres) blijkt niet te bestaan. Artikelen die onder zijn naam verschenen, zijn door Sports Illustrated gewist.

Het Amerikaanse sporttijdschrift Sports Illustrated heeft meerdere artikelen van de website verwijderd, die waren toegeschreven aan niet-bestaande auteurs, van wie de profielfoto door AI is gemaakt. Nieuwssite Futurism ontdekte dat sommige auteurs nergens anders op internet te vinden waren. Volgens SI-uitgever The Arena Group zijn de betwiste stukken door een derde partij geleverd. Laatste wijziging: 29 november 2023, 12:37

Of de stukken zelf ook door AI zijn geschreven, is niet bekend. De leverancier, het bedrijf AdVon Commerce, zou Sports Illustrated hebben verzekerd dat de sportartikelen zelf door mensen zijn geschreven, maar dat er incidenteel voor een pseudoniem is gekozen. De foto’s van auteurs waren afkomstig van een bedrijf dat AI-profielfoto’s verkoopt.

Tegenover CNN zegt vakbond Sports Illustrated Union “met afgrijzen” kennis te hebben genomen van het mogelijk heimelijk gebruik van AI op de website. “Als dit echt waar is, druist dat in tegen alles waar we als journalisten in geloven”, aldus de vakvereniging.

Journalisten in vaste dienst bij het tijdschrift, dat in 2019 in handen kwam van The Arena Group, zeggen teleurgesteld te zijn dat “de waarde van hun naam bij een Sports Illustrated-artikel” hiermee is ondergraven.

Uitgeverij The Arena Group zegt dat pseudoniemen tegen de bedrijfsregels zijn. Het zou volgens een woordvoerder verklaren waarom na de Futurism-berichtgeving artikelen en auteurs op de Sports Illustrated-website zijn gewist. Meer bij Futurism

Afgelopen augustus lanceerde uitgeverij Mediahuis Nederland een experimentele sportwebsite, volgens het ronkende persbericht “volledig gedreven door AI”. In de praktijk bleken de stukken op Resport afkomstig van ANP, met (soms) een AI-gegenereerde kop. Volgens Mediahuis is het experiment met AI bedoeld om redacties gereedschap te geven en niet ter vervanging.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.