— woensdag 26 juli 2017, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Uitgever haalt boek over Mandela uit de handel

Vejay Ramlakan en Nelson Mandela, Penguin Random House

Een boek van Nelson Mandela’s lijfarts (Vejay Ramlakan) over zijn laatste jaren is per direct uit de schappen gehaald. Volgens uitgever Penguin Random House is dit uit respect voor de familie van Mandela. Die had geklaagd dat er te veel ‘persoonlijke details’ werden vermeld in het vorige week gepubliceerde boek, zo meldt de Volkskrant.

Bovendien dreigde de weduwe van Mandela, Graça Machel, met gerechtelijke stappen tegen de auteur van het boek. Volgens Machel zou Ramlakan zijn beroepsgeheim hebben geschonden door allerlei details over het leven en de gezondheid te openbaren in Mandela’s laatste jaren. Daarnaast zou de schrijver tot publicatie zijn overgegaan zonder toestemming van haar of van de familieleden van de anti-Apartheidsicoon.
Het pikantste detail dat in het boek aan bod komt, speelt zich af aan het sterfbed van Mandela. Volgens de lijfarts zou Mandela de hand van zijn vroegere vrouw Winnie Madikizela-Mandela hebben vastgehouden toen hij zijn laatste adem uitblies. Onduidelijk is waarom juist Winnie, van wie Mandela kort na zijn vrijlating uit de gevangenis was gescheiden, aan zijn bed zat.

Ramlakan zegt dat het boek juist op verzoek van een deel van de familie is geschreven. In Mandela’s laatste jaren beschrijft hij onder meer de beslissingen die gemaakt moesten worden over de behandeling van de op 95-jarige leeftijd overleden Mandela. Maar ook verhaalt Ramlakan over familieleden van de eerste gekleurde president van Zuid-Afrika die regelmatig ruzie met elkaar maakten. Ook zou na Mandela’s dood in december 2013 een verborgen camera zijn gevonden in het mortuarium waarin zijn lichaam lag.

 

Bekijk meer van

Recht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.