PersVeilig

— donderdag 4 november 2021, 11:15 | 0 reacties, praat mee

Uitgaven Rijksoverheid voor landsadvocaat en extern juridisch advies fors gestegen

De landsadvocaat wordt de laatste jaren steeds vaker ingezet voor advies | EenVandaag

De laatste jaren geeft de Rijksoverheid for meer geld uit aan juridisch advies, tot 33 miljoen euro in 2020. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij alle ministeries. In 2016 ging er bijna 23 miljoen naar advies en diensten van landsadvocaat. Het betekent een stijging van 44 procent ten opzichte van die periode. Volgens EenVandaag stegen de uitgaven vooral de laatste twee jaar sterk. Laatste wijziging: 4 november 2021, 13:21

In 2020 deden alle ministeries samen voor bijna 30 miljoen euro een beroep op juristen van buitenaf, becijferde EenVandaag. Afhandeling van aardbevingsschade in Groningen is voor het Rijk de grootste kostenpost, maar er werd ook veel geld uitgegeven rondom de toeslagenaffaire, fosfaatrechten- en stikstofdossiers en ontwikkeling van corona-apps.

“Het ministerie van Justitie en Veiligheid spant de kroon wat de inhuur van de landsadvocaat betreft. Het departement gaf vorig jaar ruim 8 miljoen euro uit aan adviezen en juridische bijstand. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat besteedde ruim 6,5 miljoen euro, gevolgd door Defensie met een kleine 4 miljoen euro. Het ministerie van Algemene Zaken besteedde met 41.000 euro het minst aan de landsadvocaat”, bericht EenVandaag.

Volgens de actualiteitenrubriek gaf de Rijksoverheid niet eerder geld uit aan juridisch advies.

Hoogleraar Staats- en bestuursrecht Wim Voermans noemt de miljoenen die het Rijk uitgeeft aan juridisch advies opmerkelijk: “Je hoort minister Sander Dekker van Rechtsbescherming steeds zeggen dat de juridisering is doorgeslagen en hij legt die bal voor een groot deel bij de burger. Maar het lijkt er toch op dat het de staat is die de burger als tegenstander ziet en wel goed voor zichzelf en zijn eigen belangen zorgt.”

Advocatenkantoor Pels-Rijcken, dat sinds 1969 als landsadvocaat optreedt, wijst op toegenomen complexiteit en omvang van zaken waarin de Staat procedeert. Zie hieronder de EenVandaag-reportage over de gestegen uitgaven voor juridisch advies:

Bekijk meer van

Rijksoverheid EenVandaag

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.