— maandag 12 juni 2017, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Twitteraccounts journalisten gehackt en gebruikt voor verspreiden nepnieuws

In verschillende landen zijn de Twitter-accounts van journalisten en activisten door hackers gestolen, om er vervolgens nepnieuws mee te verspreiden. Dat meldt Access Now, een groepering die zich bezig houdt met het verdedigen van digitale rechten.

De aanval lijkt al enige tijd gaande, maar kwam pas aan het licht nadat diverse journalisten en activisten bij Access Now meldden dat hun Twitter-account was gehackt. De slachtoffers komen uit Venezuela, Bahrein en Myanmar.

Acces Now meldt dat ze regelmatig mensen bijstaan die de toegang tot hun account wil herstellen, maar deze aanval is anders. Het lukt de slachtoffers soms helemaal niet meer of met grote moeite het account weer terug te krijgen. Het is nog onduidelijk hoe de hackers toegang krijgen tot het account, maar als dat gelukt is, veranderen ze het wachtwoord en het bijbehorende e-mailadres. Ook de accountnaam wordt aangepast. Vervolgens wordt er een nieuw account aangemaakt onder de originele accountnaam. Dat account krijgt dezelfde profielfoto en profielinformatie als het originele account. Volgens Access Now hebben de hackers via die accounts misleidende informatie en nepnieuws verspreidt voordat de slachtoffers samen met medewerkers van Twitter weer de zaken kon herstellen.

Sommige slachtoffers krijgen overigens in het geheel geen toegang meer tot de accounts, want als ze de reguliere weg bewandelen om alles te herstellen dan komt de bevestigingsmail in de mailbox van de hackers terecht, die vervolgens doen alsof alles in orde is. Vervolgens wordt het originele account compleet gewist, waardoor het voor slachtoffers nog moeilijker wordt om te bewijzen dat zij de rechtmatige eigenaar zijn.

Volgens Acces Now zou het voor hackers ook mogelijk zijn om op deze manier account te hacken bij Instagram en Facebook. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Twitter Acces Now

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.