— dinsdag 6 maart 2018, 08:43 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer wil af van EU-club tegen nepnieuws

© Bart Maat | ANP

UPDATE Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft gisteren een motie van de VVD en SP gesteund waarin Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) wordt aangespoord zich hard te maken voor opheffing van EU vs Disinfo; een wat curieus bureau van de Europese Commissie dat als taak heeft om Russische desinformatie en nepnieuws te bestrijden.

Eerder dit jaar beschuldigde de club onder meer GeenStijl, De Gelderlander en TPO-journalist Chris Aalberts als brengers van nepnieuws. Nadat deze media de Europese Unie dagvaardde, zwakte EU vs Disinfo de terminologie iets af, maar is nog steeds actief. VVD, SP, PVV, GroenLinks en SGP vinden dat het bureau zijn doel voorbij schiet en zich niet met de vrije pers in Nederland moet bemoeien.

Ook het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren noemt de handelswijze van de EU ongewenst en laat in een verklaring weten de gerechtelijke procedure van de door EU vs Disinfo aangewezen media te steunen. ‘De EU werpt zich op als arbiter van de waarheid. In een democratische samenleving is dat naar de mening van het Genootschap niet aan de overheid. Het is zeer onwenselijk als een overheidsorgaan of een door de overheid rechtstreeks gesubsidieerd orgaan een journalistiek medium gaat beoordelen op de waarachtigheid van gepubliceerde artikelen.’

Wat Ollongren nu gaat doen, is nog onduidelijk. In een thema-uitzending over nepnieuws van de NOS, Nieuws of Nonsens, zei ze maandag dat EU vs Disinfo op het verkeerde spoor zit, maar dat ze het belangrijk vindt ‘dat we ons in Europa samen hard blijven maken tegen nepnieuws.’


Lees ook op Villamedia: Zo opereert het nepnieuwsbureau van de EU

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.