Regionale omroepen worden één mediabedrijf

De regionale omroepen hebben een voorstel voor een nieuwe 'slagvaardige' structuur aangeboden aan staatssecretaris Dekker. Het plan omvat de komst van één mediabedrijf, waarbij dubbelingen op het gebied van techniek, sales en marketing, personeelsbeleid en financiën worden voorkomen. Ook kan de voorgestelde organisatie één algemene strategie uitzetten. De veranderingen gaan wel ten koste van 150 tot 180 banen. De dertien regionale omroepen blijven individueel bestaan, met eigen redacties onder een eigen hoofdredactie*. Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS), de koepelorganisatie voor regionale omroepen, stelt dat de ingrijpende herstructurering betekent dat de omroepen kunnen voldoen aan de bezuinigingsopdracht van 17 miljoen euro die het kabinet heeft opgelegd.
“De regionale omroep blijft de hoogste prioriteit geven aan de programmatisch-journalistieke ambities en zet het publiek daarbij voorop. Met nieuws, informatie en cultuur draagt de regionale omroep er aan bij dat inwoners goed geïnformeerd zijn, hun omgeving en cultuur herkennen, kritisch kunnen participeren en volwaardig deel kunnen uitmaken van die samenleving”, aldus ROOS over de plannen.
De omroepen hebben unaniem ingestemd met de plannen om tot een nieuw regionaal mediabedrijf te komen. Om deze consensus vast te houden, is een snel besluit van Dekker wel nodig, stelt ROOS-bestuursvoorzitter Jack de Vries. In een eerste reactie zegt Dekker tevreden te zijn over het feit dat de omroepen één gezamenlijke toekomstvisie hebben ontwikkeld, waarbij de kwaliteit van de programma’s centraal staat. Dekker wil de voorgestelde organisatiestructuur nog wel nader bestuderen.
* - Een eerdere versie van dit bericht sprak van omroepen met een eigen directeur, waar hoofdredacties had moeten staan.
Praat mee