vlaams-nedellandse-beurs

— dinsdag 21 december 2021, 16:13 | 0 reacties, praat mee

Twee Egyptische journalisten jaren de cel in voor het verspreiden van valse informatie

© Nariman El-Mofty

In Egypte zijn twee journalisten veroordeeld tot celstraffen voor het verspreiden van valse informatie en het ondermijnen van de staatsveiligheid. Er is nog geen uitspraak gedaan in de aanklachten wegens terrorisme, zegt een lokale journalist die, uit angst voor represailles, met CPJ sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Freelance journalist/blogger en activist Alaa Abdel-Fattah kreeg vijf jaar cel. Blogger Mohamed Ibrahim, bekend onder de naam Oxygen, kreeg vier jaar cel. Ook de advocaat van Abdel-Fattah kreeg vier jaar cel opgelegd voor dezelfde aanklacht. De journalisten worden al sinds september 2019 vastgehouden. Advocaat Mohamed al-Baker werd opgepakt terwijl hij Abdel-Fattah vertegenwoordigde tijdens een politieverhoor, meldt CPJ.

Abdel-Fattah werd in 2006 voor het eerst in de gevangenis gezet omdat hij meedeed protesten tegen de autoritaire regering van Hosni Mubarak, die op dat moment nog aan de macht was. In 2011 werd hij opnieuw opgepakt en in 2014 kreeg hij vijf jaar cel omdat hij had meegedaan aan betogingen. Abdel-Fattah zat op dat moment nog in voorarrest voor de misdaad waarvoor hij nu is veroordeeld, meldt de Volkskrant. Het verspreiden van die valse informatie, zo heeft zijn familie nu begrepen, was het retweeten van een bericht over een gevangene die na martelingen is overleden in dezelfde gevangenis waar hij nu ook wordt vastgehouden.

Er is geen mogelijkheid om tegen het vonnis in beroep te gaan.

Egypte staat op nummer twee in de lijst van landen met de meeste journalisten achter tralies. Meer bij CPJ / Reuters

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.