word studentlid

— woensdag 27 november 2019, 09:03 | 0 reacties, praat mee

‘Tussenresultaat’ cao-onderhandelingen Uitgeverijbedrijf voorgelegd aan leden

‘Tussenresultaat’ cao-onderhandelingen Uitgeverijbedrijf voorgelegd aan leden
© Foto: Pixabay

Vakorganisaties en werkgevers leggen een zogenoemd tussenresultaat van de cao-onderhandelingen Uitgeverijbedrijf voor aan hun leden. Dat meldt onder andere de Nederlandse Vereniging van Journalisten op zijn website. Laatste wijziging: 28 november 2019, 09:22

De partijen spreken van een tussenresultaat omdat een aantal onderwerpen verdere uitwerking nodig heeft, terwijl de huidige cao al op 31 mei van dit jaar eindigde. Omdat de volgende cao-onderhandelingen begin 2020 alweer plaatsvinden is tijdens deze onderhandelingsronde gekozen voor een korte looptijd: de cao loopt op 31 juli volgend jaar alweer af.

In het akkoord doen werkgevers een bod voor 3 procent loonsverhoging, 2 procent minder dan waar de NVJ op had ingezet. De loonsverhoging geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 november. Daarnaast is tijdens de onderhandelingen ingezet op gelijke beloning voor gelijk werk, waarbij de NVJ grote mediabedrijven aan tafel uitnodigt om in gesprek te gaan over tarieven van freelancers. De beroepsvereniging wil ook de oneerlijke verschillen tussen vergoedingen voor jonge en oudere journalisten en die tussen journalisten in digitale functies en print wegnemen.

Werkgevers waren niet bereid om aan de cao-tafel te spreken over de verschillen in beloning tussen freelancers en werknemers. Wel hebben zijn aangegeven de vakorganisaties uit te nodigen voor gesprekken over tarieven van freelancers en de indexatie daarvan. Als die gesprekken in de ogen van de NVJ te weinig opleveren, komt de beroepsvereniging daar tijdens de volgende cao-onderhandelingen op terug.

Daarnaast wordt het generatiepact verlengd tot en met 31 december 2022 en blijft een paritaire studiecommissie voor gelijke behandeling in de sector Uitgeverijbedrijf actief. Deze commissie kijkt onder andere naar wat goed opdrachtgeverschap inhoudt.

NVJ-leden ontvangen deze week een e-mail waarin een link staat waarmee ze kunnen stemmen over het tussenresultaat. Stemmen kan tot 6 december.

Bekijk meer van

NVJ NVJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.