website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Turkse cartoonwedstrijd weer open voor internationale inzendingen

Lars Pasveer — Geplaatst in cartoon op dinsdag 21 februari 2017, 15:13

Nieuws

Sinds de mislukte couppoging van juli vorig jaar wordt in Turkije de persvrijheid ernstig bedreigd. Desondanks organiseert de stad Milas dit jaar de zevende editie van de zogeheten Turhan Selçuk International Cartoon Competition. Ook dit jaar worden internationale inzendingen op prijs gesteld.

De prijs is vernoemd naar de in 2010 overleden tekenaar Turhan Selçuk. Inzendingen moeten voor 5 mei aanstaande binnen zijn. Er mogen - net als vorig jaar - maximaal vijf cartoons worden ingestuurd. Inzendingen kunnen ook digitaal worden aangeleverd. Exacte voorwaarden staan op de site van de organisatie.

De winnaars worden bekend gemaakt op 17 mei 2017, waarna op 11 september de officiële uitreiking volgt. Tot 1 oktober worden alle geselecteerde cartoons ook in een aan cartoonist Selçuk gewijd museum getoond.

Net als andere vormen van meningsuiting staat ook de politieke cartoon in Turkije onder druk, sinds de autoriteiten een klopjacht op vermeende sympathisanten van Güllen openden. De regering Erdogan meent dat aanhangers van geestelijke Güllen achter de mislukte staatsgreep zitten. Kranten werden gesloten. Journalisten, rechters, docenten en anderen massaal ontslagen. Dat verkillende proces heeft op het oog geen invloed gehad op de wedstrijdregels, die ongewijzigd zijn aan de editie van 2016.

Cartoonist Musa Kart van dagblad Cumhuriyet zit, ondanks internationaal protest, al 115 dagen vast vanwege vermeende ‘steun aan terreurgroepen’.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.