Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 16 januari 2015, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Turkije pakt krant aan om cartoons

In Turkije is een politieonderzoek gestart tegen een van 's lands grootste onafhankelijke kranten, Cumhuriyet. De krant zou "religieuze waarden" hebben beledigd door - in solidariteit met de Franse collega's van Charlie Hebdo - een aantal cartoons te hebben afgedrukt. De meest recente cover was daar niet bij. Desondanks werd op woensdag een inval gedaan bij de drukkerij van Cumhuriyet, toen een aanklager had gehoord dat de krant cartoons wilde afdrukken. Uiteindelijk bracht de krant een bijlage van vier pagina's uit, met daarin een selectie van cartoons. De Turkse premier Erdogan, die afgelopen zondag nog meeliep in de protestmars in Parijs, stelde woensdag echter dat wat hem betreft vrijheid van meningsuiting geen vrijheid tot beledigen inhoudt. De Turkse journalistenbond TGS, de Europese Federatie van Journalisten en Amnesty International hebben allen hun verontwaardiging uitgesproken over de jongste acties van de Turkse autoriteiten. Naast de juridische stappen tegen Cumhuriyet zijn volgens EFJ stappen gezet om sites te blokkeren die Charlie Hebdo-cartoons tonen en werd een columnist in dagblad Milliyet gecensureerd, toen die over de gebeurtenissen in Parijs wilde schrijven.

Bekijk meer van

Turkije Recep Erdogan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.