— dinsdag 2 februari 2021, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Turkije start nieuw proces tegen RSF-vertegenwoordiger

Erol Önderoğlu - © Ozan Kose

Woensdag start in Turkije het nieuwe proces tegen Erol Önderoğlu, de Turkse vertegenwoordiger van de internationale persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF), journalist Ahmet Aziz Nesin en forensisch arts en mensenrechtenexpert Sebnem Korur Fincanci. Dat meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

De drie worden ervan beschuldigd terroristische propaganda te promoten. Ze waren betrokken bij een solidariteitscampagne die werd gevoerd voor de pro-Koerdische krant Özgür Gündem, die in 2016 werd gesloten, omdat het aan terreurpropaganda zou hebben gedaan. Het drietal werd in 2019 vrijgesproken, maar de openbare aanklagers gingen in beroep tegen die vrijspraak. In november 2019 stond een hof van beroep in Istanbul een nieuw proces toe, meldde Bianet.

Als ze worden veroordeeld, kunnen ze tot 14 jaar gevangenisstraf krijgen. “Als pleitbezorgers van persvrijheid en columnisten hadden de drie in de eerste plaats nooit vervolgd mogen worden; ze deden niets anders dan vreedzaam opkomen voor fundamentele mensenrechten. De Turkse autoriteiten mogen niet aandringen op het straffen van degenen die een vrije pers eisen,” aldus Gulnoza Said, CPJ’s programmacoördinator Europa en Centraal-Azië. Meer bij CPJ

Lees ook:
RSF-vertegenwoordiger in Turkije vrijgesproken van terreurpropaganda (18 juli 2019)
Omstreden rechtszaak tegen Turkse RSF-vertegenwoordiger tot juli uitgesteld (16 april 2019)
Turkije sluit Koerdische krant om ‘terreurpropaganda’ (16 augustus 2016)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.