persmonitor_press_unlimited

— donderdag 18 juli 2019, 08:40 | 0 reacties, praat mee

RSF-vertegenwoordiger in Turkije vrijgesproken van terreurpropaganda

Erol Önderoğlu - © Ozan Kose / AFP

Na drie jaar vervolging is de vertegenwoordiger van Reporters sans Frontières (RSF) in Turkije, Erol Önderoğlu, woensdag vrijgesproken, meldt de persvrijheidsorganisatie. Önderoglu zou tot 14 jaar kunnen krijgen terreurpropaganda en geweldverheerlijking.

Hij was betrokken bij een solidariteitscampagne die werd gevoerd voor de Koerdische krant Özgür Gündem, die in 2016 werd gesloten, omdat het aan terreurpropaganda zou hebben gedaan. Naast Önderoglu stonden in dezelfde zaak journalist Ahmet Aziz Nesin en forensisch arts en mensenrechtenexpert Sebnem Korur Fincanci terecht. Ook zij zijn vrijgesproken.

Voor Önderoğlu blijft het echter een spannende periode. Hij staat voor een nieuwe rechtszaak die op 7 november begint. In die zaak wordt hij, samen met zestien activisten, ook weer beschuldigd van terreurpropaganda. Ze hebben hun steun uitgesproken voor honderden universitaire wetenschappers die zijn vervolgd omdat ze een petitie hadden ondertekend.

Volgens RSF is de al verontrustende situatie voor de Turkse media inmiddels kritiek geworden, sinds een mislukte staatsgreep in juli 2016. Veel mediabedrijven zijn gesloten, er worden massale rechtszaken gehouden. Daarnaast is Turkije wereldrecordhouder voor het meeste aantal professionele journalisten in de gevangenis. Het staat op de 157e plaats van de 180 landen in de World Press Freedom Index 2019 van RSF. Meer bij RSF

Bekijk meer van

Turkije RSF Erol Önderoğlu

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.