— woensdag 7 september 2016, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Turkije: interviewtapes Deutsche Welle in beslag genomen

Ozan Kose / AFP

De Duitse zender Deutsche Welle is furieus over de inbeslagname van interviewopnamen met de Turkse minister van Sport & Jeugd. Journalist Michel Friedman zou volgens minister Kiliç zijn afgeweken van eerder afgesproken vragen. De ploeg mocht het ministerie niet verlaten zonder de tapes te overhandigen.

Deutsche Welle-topman Peter Limbourg spreek van een schandalige schending van de persvrijheid. Een deel van de vragen was vooraf met het ministerie gedeeld, maar Friedman vroeg ook naar de massa-ontslagen in alle lagen van de Turkse maatschappij na de mislukte couppoging.

Ook wilde Friedman weten wat Kiliç vond van bepaalde uitspraken van president Erdogan en wat zijn visie was op de positie van vrouwen in Turkije. De minister verliet na afronding van het interview de kamer, waarop zijn voorlichter direct ingreep en stelde dat dit interview niet mocht worden uitgezonden. De ploeg werd duidelijk gemaakt dat ze niet konden vertrekken zonder overhandiging van het ruwe materiaal.

Kiliçs voorlichter Übeydullah Yener legt de protesten van Deutsche Welle naast zich neer. “De gestelde vragen waren niet afgesproken. Meneer Friedman weet uitstekend hoe dit kon gebeuren. Bepaalde uitlatingen waren ronduit beschuldigend van aard. In zo’n situatie kan van autorisatie geen sprake zijn”, aldus Yener.

Het videomateriaal blijft in handen van het ministerie. Meer bij Deutsche Welle

Bekijk meer van

Turkije Erdogan Deutsche Welle

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.